Bankacıların ilk yarı beklentisi: Enflasyon yüzde 30’lu rakamlara düşer

- Güncelleme:
Bankacıların ilk yarı beklentisi: Enflasyon yüzde 30’lu rakamlara düşer

Ekonomi Haberleri

Baz etkisiyle bu yıl enflasyonda düşüş beklediklerini ifade eden QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan “Tahminimiz ilk 6 ayda yüzde 30’lu rakamlara geleceği” dedi. Tan, KGF’nin ise tüm bankacılık sektörünün hevesle vereceği bir modelde çıkarılmasının reel sektöre krediyi yaygınlaştıracağını söyledi.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Türkiye’de 2022 yılını yüzde 64,27’lik oranla kapatan enflasyonun bu yıl düşüşe geçmesi bekleniyor. Baz etkisiyle bu yıl enflasyonda düşüş beklediklerini söyleyen QNB Finansbank Genel Müdür Ömür Tan, ilk yarıda yüzde 30’lu rakamların görülebileceğini söyledi. QNB Finansbank’ın destekçisi olduğu “Doğa Öncüleri Gençlik Programı” kapsamında Hatay Defne Yeşilpınar Ortaokulunda gerçekleştirilen lansman sonrası gazetecilerle sohbet eden Ömür Tan, sendikasyon kredilerinin neredeyse tamamını sürdürülebilirlik kapsamında aldıklarını belirterek, yenileme oranının yüzde 104 olduğunu, diğerlerinde 100’ün altına geldiğini kaydetti.

TAHSİLATLAR ÇOK CİDDİ ARTTI

Türkiye’de pandemiden bu yana likidite büyümesinin ciddi anlamda arttığına işaret eden Tan, bu durumun 2022’de takipteki kredi alacak oranını son yılların en düşük seviyesine düşürdüğünü ifade etti. Tan, sözlerini şöyle sürdürdü: Âdeta tahsilatlarımız, takipteki kredinin üzerinde bir yıl geçirdi. Çok ciddi tahsilat oldu. Neden? Çünkü hem enflasyonist ortam, hem de teminat değerleri arttı. Bunlar gayrimenkul gibi çeşitli asetler. Öyle olunca çok rahat tahsil edebilir hâle geldik. Bu yüksek likiditeyle desteklendi. Geçen yıl asgari ücret ve üzerinde verilen ücret zamları da tahsilat imkânlarını kolaylaştırdı. Bu yıl ise enflasyon baz etkisiyle düşüşe geçecek. Likidite o kadar rahat olmayacak. Çünkü regülasyon değişiklikleri oldu. Baz etkisinin çok önemli olmasıyla beraber 2023’de tahsili gecikmiş alacak oranında artış olabileceğini düşünüyorum.

KÂRLILIKLAR 2022’NİN ALTINDA OLUR

Bankacılık sektöründe kârlılıkların 2022’de nominal olarak arttığına işaret eden Tan, bunda takipteki kredilerin azalması, büyümenin yüksek gelmesinin etkili olduğunu söyledi. Sermaye kârlılıklarının yüzde 19’dan yüzde 40-45’lere ulaştığına işaret eden Ömür Tan “2023’de büyüme geçen yılki gibi olmayacak. Enflasyonda baz etkisiyle düşüş olacak. Tahminimiz, ilk 6 ayda 30’lu rakamlara geleceği... Kârlılıklar da 2022’nin altında olur” dedi. KGF kredilerinde yaklaşık 200-250 milyar liralık beklenti olduğuna işaret eden Ömür Tan, KGF’nin tüm bankacılık sektörünün hevesle vereceği modelde çıkmasının, kredileri daha yaygın hâle getireceğini belirterek “Doğru piyasa faiz oranlarından çıkarılırsa o zaman daha yaygın kullandırılır” dedi. 

HALKA ARZDA DOĞRU ZAMAN

Finans Yatırımın halka arzlarda lider olduğunu söyleyen Ömür Tan, halka arzlarda doğru zaman olduğunu söyledi. Tan, şöyle devam etti: Borsa iyi gidiyor. Yatırımcı sayısı 3 milyonu geçti. Şirketin fonlanma ihtiyacı varsa halka arz çok doğru bir zamanlama. Borsaya ciddi bir teveccüh var.

PLASTİK AVCILARI İŞBAŞINDA

 QNB Finansbank, Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF), Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğiyle yürüttüğü Doğa Öncüleri Gençlik Programının destekçisi oldu. Proje kapsamında 2023 yılında 10 yeni ilde 1.000 okul ve 10 bin öğrenci daha programa dâhil edildi. Doğa Öncüleri Gençlik Programına dâhil olan öğrenciler; uzmanlar ve öğretmenler mentorluğunda ‘Yaban Hayatı Korucuları’, ‘Plastik Avcıları’, ‘Gıda Savaşçıları’ ve ‘Karbon Tutucuları’ başlıkları altında yenilikçi ve dönüştürücü projeler üretiyor. Bu kapsamda  Hatay Defne Yeşilpınar Ortaokulunda lansman düzenlendi. Burada konuşan Ömür Tan, sürdürülebilir bir dünyayı çocukların kuracağının altını çizdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...