Enerjide koridorlar açılacak

Düzenleyen:
Enerjide koridorlar açılacak

Ekonomi Haberleri

Aynı zamanda iş adamı olan Trump’ın, Ankara ve Moskova ile geliştireceği diyalogların yanı sıra, Orta Doğu’daki ateşi söndürmeye yönelik atacağı adımlar, Türkiye’nin enerji üssü olmak için sürdürdüğü projelerin önünü açacak

Donald Trump’ın ABD seçimlerinden zaferle ayrılmasının yankıları sürerken, seçim sonuçlarının Türkiye’yi ve bölgeyi nasıl etkileyeceği konusu en çok merak edilenler arasında yer alıyor. “Trump’ın başkanlığı bölge için yeni bir şans” diyen Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “Orta Doğu’nun ateşe atılmasındaki milat, 11 Eylül saldırıları idi. 9/11 olarak bilinen bu dönemi, ABD halkı, 11/9’da yaptığı Trump seçimiyle sonlandırmak isteyebilir” ifadesini kullandı. Orta Doğu’da Suriye ve Irak başta olmak üzere yaşanan sıkıntıların yeni dönemde son bulabileceği, böylece doğudaki enerji kaynaklarının batıya aktarılması konusunda üzerinde çalışılan ve merkezinde Türkiye’nin bulunduğu projelerin hız kazanabileceği belirtiliyor.
FARKLI BİR DÖNEM
Prof. Dr. Kumbaroğlu, bu konuda şunları söyledi: “Trump, ABD dış politikasında köklü değişiklikler öngörüyor. ABD’nin Rusya ile daha sıcak ilişki kurması gerektiğini savunuyor ve Irak savaşının bir hata olduğunu dile getiriyor. ABD’nin AB ile olan anlaşmalarına dikkati çekip, NATO’daki harcamaları ve ABD’nin Orta Doğu’daki askeri varlığını sorguluyor. Yeni Başkan Trump’ın bu düşünceleri ile Türkiye’nin görüşleri aslında örtüşüyor. Türkiye’nin de Rusya ile sıkı bir diyaloğu var. Bu kapsamda ABD, Rusya ve Türkiye’nin, Orta Doğu politikalarında örtüşmenin olabileceği yeni bir dönem yaşanabilir. Trump’ın seçilmesini bu sebeple Türkiye için bir fırsat. Trump, daha önce söylediklerini eyleme dökebilirse, Türkiye’nin bölgedeki enerji politikalarında eli rahatlar.”
BİRÇOK PROJE VAR
Türkiye ile Rusya arasında kısa süre önce Türk Akımı Projesine ilişkin anlaşma imzalanmıştı. Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak TANAP’ta da çalışmalar devam ediyor. Bu arada İsrail, İran ve Lübnan başta olmak üzere birçok ülke de enerjisini Türkiye üzerinden batıya pazarlamak istediğini beyan etmişti. Irak’ın da enerji kaynakları, bölgedeki gerilim sebebiyle arz güvenliği sıkıntısı yaşıyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...