Enerjide fiyat indirme sırası Rusya'ya geldi

Enerjide fiyat indirme sırası Rusya'ya geldi

Ekonomi Haberleri

Taner Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı gaza Avrupa ülkelerinden daha fazla ödediğini belirterek önümüzdeki aylarda fiyat indirimi olacağını söyledi.

Yaptığı yatırımlarla enerjide dışa bağımlılığını her geçen gün azaltan Türkiye, elinin güçlenmesiyle enerji tedarik ettiği Rusya'dan da fiyat indirimi talebine hazırlanıyor. Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 7. Olağan Genel Kurul toplantısına katılan Bakan Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya Federasyonu ile yapılan müzakereler ve anlaşmalar, önümüzdeki aylarda bir fiyat revizyonu doğuruyor. Biz bu konuyla ilgili taleplerimizi Rusya Federasyonu ve Gazprom yetkililerine ileteceğiz. Çünkü Avrupa ile aramızdaki makasın daralmış olmasına rağmen, hala fiyatla alakalı bir kısım revizyonların yapılabileceğine inanıyoruz. Bu hakkı bize yaptığımız anlaşma veriyor. Onlara dayanarak da kendileriyle her zaman olduğu gibi son derece samimi bir şekilde bu problemi çözeceğimiz kanaatindeyim. Biz şuanda maliyetlerimizin daha altında satıyoruz. Bu konuda vatandaşımızda sanayicimize yansıtmamak için çok ciddi gayret sarf ediyoruz. Maliyetlerimizin yüksek olduğu bütün kamuoyu tarafından da malum ama biz Rusya Federasyonu ile yapacağımız fiyat müzakerelerinde de tabi ki bu maliyette önemli rol oynayacağını hep beraber biliyoruz" ifadelerini kullandı. Güney Akım ile ilgili pazartesi günü Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev geleceğini belirten Taner Yıldız, "Eğer bu projenin fizibilitesiyle alakalı veya stratejik olması düşünülüyorsa Türkiye bu tür tekliflere açıktır dedik. Böyle bir talebin gelmesi halinde Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile geliştirdiği stratejik ilişkilerin arasına önemli bir başlık olarak alınabileceğini ve bu konunun değerlendirilebileceğini söyledim. Pazartesi bu görüşmeler yapacağız. Medvedev ile görüşeceğimiz önemli bir konu da, Ukrayna kriziyle beraber Türkiye'nin doğalgaz kaynaklarının yaklaşık yüzde 12,5'lik kısmını Türkiye'ye ithal eden Batı hattı dediğimiz, Edirne'den giren hattın doğalgazsız kalmaması konusu" dedi.


Güney Akım'da pozitif tutum devam edecek
Gazprom Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ile görüşmede, Güney Akım'ın Türkiye topraklarından geçmesi yönünde bir talep gelirse, Türkiye'nin herhangi bir karşı isteğinin olup olmayacağı sorusuna Yıldız, "Müzakereler karşılıklı olur. Bizim Güney Akım'ın böyle bir talebi olması takdirde tabi ki farklı geliştireceğimiz argümanlar var ama Türkiye her zaman söylüyorum. Gerek Doğu Akdeniz, gerekse Kıbrıs veya herhangi bir doğalgaz kaynağının Türkiye üzerinden aktarılmasının istismar etmez. Coğrafyasından kaynaklanan avantajları gerek Rusya Federasyonu ile gerek Azerbaycan ile ve gerekse Irak ile yapacağı projelerle istismar etmez. Türkiye her zamanki olumlu, pozitif tutumunu sürdürecektir. Bunlar müzakere konusu olacaktır" cevabını verdi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...