Enerjide arz güvenliği tamam: Depolar gaz doldu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Enerjide arz güvenliği tamam: Depolar gaz doldu

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’nin her biri kritik öneme sahip iki yer altı doğalgaz depolama tesisi, tam kapasiteyle dolu. Türkiye kışları sıcak geçirsin diye her iki tesiste toplamda 5,8 milyar metreküp gaz depolandı.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Soğuk günler yaklaşırken, kışın sıcak geçmesi için enerjide arz güvenliği ciddi önem taşıyor. Bu kapsamda bir yandan Karadeniz’den günlük 2,5 milyon metreküp doğalgazı kullanıma sunan Türkiye, bir yandan da doğalgaz depolarıyla enerjide arz güvenliğini sağlama aldı.

Edinilen bilgiye göre; Silivri ve Tuz Gölü’ndeki doğalgaz depolama tesisleri, yakın zamanda tamamen dolduruldu. İki tesiste toplam 5,8 milyar metreküp doğalgaz depolandı.

SİLİVRİ’DE KAPASİTE 4,6 MİLYAR METREKÜP

Türkiye’nin biri Silivri’de, diğeri Tuz Gölü’nde iki kritik yer altı doğalgaz depolama tesisi bulunuyor. 2007 yılında hayata geçirilen Silivri Doğalgaz Depolama Tesisi, Türkiye’nin ilk tesisi olurken, aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük depolama tesisi özelliğine sahip. 3,14 milyar metreküp kapasiteli tesis, yapılan genişletme çalışmalarıyla 4,6 milyar metreküp depolama ve günde 75 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaştırıldı.

Tesiste ayrıca 4,2 megavat kurulu güce sahip Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) devrede. Tesisinin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin tamamı da yine buradaki santralden karşılanıyor.

TUZ GÖLÜ TESİSİ GENİŞLETİLİYOR

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi ise 1,2 milyar metreküp depolama ile günlük 40 milyon metreküp geri üretim gücünde. Yapılan  genişletme çalışmalarıyla tesisin 5,4 milyar metreküp depolama ve günde 80 milyon metreküp geri üretim kapasitesine ulaşması hedefleniyor.

Yerin 1,5 km altında ve 52 mağaradan oluşan tesis, 5,4 milyar metreküp depoya ulaştığında “dünyada tuz yapılarındaki en büyük doğalgaz depolama tesisi” olacak.

LNG İÇİN DE TESİSLER DEVREDE

LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) için de tesisler devrede. Marmara Ereğlisi LNG Terminalinin yanı sıra Hatay Dörtyol’da ve Saros Körfezi’nde birer Yüzer LNG Depolama ve Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) mevcut. Dörtyol’da ayrıca Türkiye’nin 3. yüzer LNG depolama ünitesi olan Ertuğrul Gazi FSRU gemisi de görev yapıyor.

Ertuğrul Gazi FSRU, 110 milyon metreküp doğalgaza eş değer olan 170 bin metreküp LNG depolama ve günlük 28 milyon metreküp gazlaştırma kapasitesine sahip. Öte yandan, İzmir Aliağa’da özel sektör yatırımı olan bir LNG terminali de var.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...