Enerji yüzde 50 ucuzlayabilir

Enerji yüzde 50 ucuzlayabilir

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin jeopolitik konumu sayesinde Irak gazını Rusya gazına göre yarı fiyatına alabileceğini belirten Fatih Birol, "Dünya Irak gazının önemini anladı"

Türkiye ekonomisinin 5-6 yıl içinde 65-70 milyar dolarlık enerji faturası olacağını belirten Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, "Türkiye, bulunduğu yer bakımından Irak gazını, Rus gazının yarı fiyatına alabilme şansına sahip olabilecek" dedi. Dünyanın Irak'ın petrol ve gaz piyasasının önemini kavradığına dikkati çeken Birol, ülkenin enerji kaynaklarının yurtdışına çıkışının Basra ve Kuzey Irak'tan olabileceğini, gelecek 2-3 yıl içinde teknolojik, ekonomik ve siyasi faktörlerin bunun rotasına yön vereceğini ifade ederek, "Türkiye, yakınlığı bakımından Basra ve Kuzey Irak bölgelerindeki petrol ve gazı ulaştırabilecek en önemli rotada bulunuyor" dedi. Türkiye'nin Irak'ta daha aktif olması gerektiğini belirten Birol, "2020'de Ortadoğu petrolünde artış istiyorsak, yatırımları bugünden yapmak lazım. Şu anda Irak'taki en büyük yatırımları Çinliler yapıyor. Türkiye de hem kuzey hem merkez hem de Güney Irak'ta harekete geçmeli" diye konuştu. ABD'de kaya gazı üretimini "devrim" olarak nitelendiren Birol, şöyle devam etti: "Bu devrimin iki büyük sonucu oldu: Birinci olarak enerji jeopolitiğinde değişimler oldu. İkinci olarak dünya ekonomi sistemine ciddi değişimler getirdi. Avrupa'daki gaz ve elektrik fiyatları Amerika'dan yaklaşık 3 misli daha pahalı. Enerjinin yoğun kullanıldığı sanayilerde, toplam ticarette ABD, Ortadoğu ve Çin payını artırırken, Avrupa ve Japonya'nın payı ciddi olarak düşecek."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...