Enerji ve kimya sektörü ile limanlar ve AVM'lerde atık yönetimi zorunlu oluyor

Bazı enerji, kimya, metal endüstrisi tesisleri, havalimanları, limanlar ve AVM’ler başta olmak üzere atık üreten yerler, atık yönetimi firmalarından hizmet almak zorunda olacak. Atıkları kaynağında azaltacak uygulama 2025’ten itibaren kademeli olarak başlayacak.
CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ
Çevre kirliliğinin en aza indirilmesi için çalışmalarını sürdüren hükûmet, atık yönetimi sorumlusu firmaların yükümlülükleriyle ilgili çalışmalarında sona geldi. Hazırlanan yönetmelik taslağına göre; kapasitelerine göre bazı enerji, kimya ve metal endüstrisi tesisleri, havalimanları, limanlar ve alışveriş merkezleri başta olmak üzere atık üreten yerler, atık yönetimi firmalarından hizmet almak zorunda olacak. Diğer yerler de gönüllü olarak atık yönetimi hizmeti alabilecek.
Atık yönetimi firmaları, hizmet verdiği atık üreticisine yönelik atık oluşumunu önlemek, atığı kaynağında azaltmak, özelliklerine göre ayrı biriktirmek ve düzenli depolamaya giden atık miktarını azaltmak için gerekli planlamaları yapacak.
FİRMALAR İKİ SINIFA AYRILACAK
Atık yönetim sorumlusu firmalar; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetki belgesi alacak. Yetki belgesi, hizmet verilecek atık üreticilerinin niteliklerine göre A veya B sınıfı olacak. Başvuruda, atık yönetimi ile ilgili mühendislik, müşavirlik, araştırma geliştirme, etüt, fizibilite, proje, rapor, eğitim ve benzeri konularda en az beş yıl tecrübeye sahip olma şartlarını taşıyan A sınıfı atık yönetim sorumlusu firmalar 10 milyon lira, üç yıl tecrübeye sahip B sınıfı firmalar ise 5 milyon lira teminat sunacak. Bakanlıktan belge alan firmalar atık yönetimi hizmeti vereceği atık üreticisi ile en az bir yıl süreli sözleşme yapmakla ve hizmet veren personel bilgilerini, hizmet verdiği üreticileri ve sözleşmelerini bakanlığa bildirecek.
Öte yandan, hizmet alma zorunluluğu bulunan firmaların bu zorunluluğu, sektörel bazda farklılık gösterecek ve uygulama 2025'ten itibaren başlayacak. Kapasitelerine göre değişmekle birlikte bazı enerji ve metal tesisleri; İstanbul, Ankara İzmir ve Antalya’da bulunan havalimanları, yat limanları hariç limanlar, 5 bin metrekare üzerindeki alışveriş merkezleri, 250 ve üzeri oda konaklama kapasiteli işletmeler, bin yatak ve üzeri kapasiteli sağlık kuruluşları, 100 ve üzeri şubesi olan zincir marketler adına genel müdürlükleri 2025’ten itibaren atık yönetimi hizmeti alacak. Kimya ve petrokimya endüstrisi ile yüzey kaplama endüstrisi tesisleri 2026’dan itibaren, gıda, tarım ve hayvancılık tesisleri ile orman ürünleri tesisleri de 2027’den itibaren sisteme dâhil olacak.