Enerji küresel problem! Devlet fiyatları sübvanse ediyor

Enerji küresel problem! Devlet fiyatları sübvanse ediyor

EKONOMİ Haberleri

Pandemi, artan küresel talep ve Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle, son aylarda enerji fiyatları hızla yükseldi. Hükûmet de bazı tedbirler aldı. Özellikle hanelerde tüketilen doğalgaza, artan maliyetler tam olarak yansıtılmadı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Küresel fiyat artışlarının faturalara tam olarak yansımasını engelliyoruz. Bu kapsamda elektrik ve doğalgaz faturalarına son 1 yılda 100 milyar liralık bir destek sağladık. Bu sübvansiyon, bu yıl da devam edecek" açıklamasında bulunmuştu. Devletin sağladığı bu destek sayesinde konutlarda gaz faturası, olması gerekenden yaklaşık yüzde 40 daha ucuz seviyede kaldı. Bu süreçte dünyada da hareketli bir dönem yaşanıyor. Son olarak Rus enerji şirketi Gazprom, Bulgaristan ve Polonya'nın “doğalgaz ödemelerini rubleyle yapmayacaklarını” açıklamalarının ardından gaz akışını durdurdu. Bu gelişme de fiyatlar üzerinde etkili oldu. Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli ticaret noktası TTF'de gaz fiyatı, geçen hafta megavatsaat başına 125 avroyu gördü. Avrupa'daki gaz fiyatları, altı ayda yaklaşık yüzde 75 artış göstermiş oldu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...