En zorunu iyi atlattık, şimdi kalkış zamanı

Düzenleyen:
En zorunu iyi atlattık, şimdi kalkış zamanı

Ekonomi Haberleri

Terör saldırıları, Rusya ile yaşanan kriz, 15 Temmuz darbe girişimi gibi sebeplerle zor bir yılı geride bırakan THY, uçağın burnunu yeniden havaya kaldırdı. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, “Şimdi yeniden havalanma zamanı” dedi...

FİKRET ÇENGEL İSTANBUL

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, 2017’ye dair hedefini “Kötü günler geride kaldı, şimdi hücum zamanı” diye özetledi. Geçtiğimiz yılı değerlendirip 2017’nin ilk 6 yarısına ilişkin beklentilerini, gazetelerin ekonomi yöneticileri ile bir araya geldiği toplantıda sıraladı. 2017 için “Tedbirli iyimserim” ifadesini kullanan Aycı, gerek müşteri hizmetleri, gerek altyapı ve teknolojik yatırımlar sayesinde istihdam alanı açmaya devam edeceklerini söyledi. 
DAHA KÖTÜSÜ OLAMAZDI
Geçtiğimiz yılı “Daha kötüsü olamazdı” diye hatırlayan İlker Aycı, şunları söyledi: Rusya ile yaşanan sıkıntılar, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör olaylarıyla Atatürk Havalimanı’nda yaşananlar, doğrudan bizi hedef alan saldırılar. Ancak geriye baktığımızda şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, THY ailesi bu süreçte en az yarayı alarak kurtuldu. Kısa dönemli aksaklıklar dışında kimseyi mağdur etmeden çalkantılı dönemden çıktı. İçeride ve dışarıda yolcu kayıpları yaşadık ama yine de birçok artımız vardı. Dar gövdeli uçaklarda Avrupa’nın en iyisi seçildik, transit yolcu payımızı artırdık. Dünyadaki arz koltuk/kilometre bazında dünya payımız olan yüzde 1,9’u korumayı başardık. Yolculuk kalitesi ve ikramlardan taviz vermeden küçük dokunuşlarla 250 milyon dolar tasarruf hedefimizi tutturduk.”

THY'de HEDEF BÜYÜDÜ

l Bu yıl, Gine’de Conakry kentine 31 Ocak’ta sefer başladı. Martta Harkiv, Rusya’da Samara ve Voronej, temmuzda Tayland’da Phuket noktalarına ilk uçuşu yapacağız.
l Arap yarımadasından Karadeniz’e olan talebi izleyip bu yaz aylarında direkt seferler düzenleyeceğiz.
l Bu yıl yüzde 7 artış ile 920 bin ton kargo taşınması hedefleniyor.
l Toplam akaryakıt tüketiminin yüzde 3 artması bekleniyor.
l Yaklaşık 10,1 milyar dolar gelir hedefleniyor.
* Birim giderlerde yüzde 3-5 aralığında düşüş hedefi konuldu.

DÜNYA BİZİ İZLİYOR

Geçen yıl Süperman ve Batman ile sahne aldıkları dünya liginde bu yıl 800 milyon insanın izlediği Amerikan futbol ligi final maçı Super Bowl’da Morgan Freeman ile yerlerini aldıklarını söyleyen İlker Aycı “Amerika’daki bilinirlik oranımızı yüzde 42’den yüzde 49’lara çıkardık. Bunu uluslararası bağımsız denetimler söylüyor. Amerika’da son dönemde çıkan makalelerde THY’nin yeniden yükselişini gösteren yazılar kaleme alınıyor. Tüm bunlar, zorlu şartlarda türbülansa girmiş uçağı sağ salim yere indirmeye çalıştığımız sürede oluyor” diye konuştu.

Nisan ayında 355 uçak havada olacak

Yeni yıla girerken THY’nin yeniden yapılandırıldığını, yeni döneme önemli projelerle girdiklerini söyleyen Aycı “2016’da yolcu kayıplarına bağlı olarak 30’a yakın uçağımızı indirmiştik. Uçaklarda bazı düzenlemeler için de fırsat oldu bu dönem. Şimdi yeniden havalanmaya başladılar.” dedi. İlker Aycı’nın verdiği bilgiye göre, sezon açılışı ile birlikte 12’si kargo, 235’i dar ve 88’i geniş gövdeli olmak üzere 355 uçak havada olacak. Bu yıl 6 uçak THY filosuna katılacak.

“Türkiye seni özledi” mesajı

THY yeni dönemde kitlesel değil, kişiye özel pazarlama yapacak. Yani, 2014 ve 2015’te Türkiye’ye gelmiş ama 2016’da gelmemiş yolcular müşteri tabanından tespit edilecek, kendilerine “Türkiye seni özledi” ve “Türkiye 1 mil uzağında” diye seslenilecek. Yolcu, THY ile uçarsa, dönüş bileti bir mil karşılığında alabilecek. Aktarmalı uçan yolcular için isterlerse İstanbul’da 1 gece konaklama imkanı sunulacak. Business sınıfı yolculara geceleme 5 yıldızlı otellerde sağlanacak. Böylece hem yolcu kazanmak hem de İstanbul ve Türkiye turizmine katkı sağlanması amaçlanıyor.

THY çalışanına yüzde 3+5 zam

 Türk Hava Yollarının personeliyle bir güç olduğunu belirten Aycı “Zor zamanları birlikte göğüslediğimiz çalaşınlarımız gelip ‘artış yapmayın, ama işten de kimseyi çıkarmayın’ dedi. Sıfır zam yerine yüzde 8 olan yıllık zammı yüzde 3’e düşürdük. Kalan yüzde 5’i de silmedik. Hedefler tutarsa yüzde 5’i vereceğiz. Ayrıca yıl içinde 1.000 yeni eleman alacağız” dedi. 

Rezervasyonda önemli talep

Ortalama 7 yaş ile dünyanın en genç filosuyuz. 6 ay öncesine göre baktığımızda ileri rezervasyonlarda önemli artış var. Normalde yüzde 6 olan IATA ortalamasının üzerinde büyüdük. İleri rezervasyonlara bakarsak eski büyüme rakamlarını yakalarız.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...