Çöpten ‘göç’ çıktı: En çok Ankara'ya gelen oldu, İstanbul sabit kaldı

- Güncelleme:
Çöpten ‘göç’ çıktı: En çok Ankara'ya gelen oldu, İstanbul sabit kaldı

Ekonomi Haberleri

4T Platformu Başkanı Ali Rıza Öner, bir kişinin günde bir kilo çöp çıkardığını belirterek Ankara’nın çöpünün 600 ton arttığını, İstanbul’un ise sabit kaldığını söyledi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Depremin ardından yüz binlerce insan başka şehirlere göç etti. Göçün yol haritası ise bu kez çöplere yansıdı. Depremin ardından yaşanan göçleri atık miktarlarından tahmin edebildiklerini anlatan “Temiz çevre, temiz enerji, temiz tarım ve temiz beslenme” 4T Platformu Başkanı ve atık yönetimi uzmanı Ali Rıza Öner, depremin ardından Ankara’nın 600 bin kadar göç aldığını, deprem riski altındaki İstanbul’un çöp miktarının ise 16 bin tonda sabit kaldığını belirterek, dikkate değer bir göç olmadığına işaret etti.

Öner, depremin ekonomik boyutunun yanı sıra insani boyutunun daha trajik olduğuna vurgu yaparak felaket nedeniyle 2,7 milyon kişinin yerinden olduğunun hesaplandığını söyledi. Öner “İnsan hayatındaki altüst oluşun ilk yansıması ortaya çıkan atıkların miktarında yaşanıyor. Hayatın akışının sıkıntıya girdiğini veya sekteye uğrayışını atık miktarı ele veriyor” dedi. 

Türkiye’de günlük kişi başı üretilen çöp miktarının yaklaşık bir kilo olduğunu ifade eden Öner “Bir milyon nüfuslu bir şehirde, günlük ortalama bin ton çöp çıkar. Hem bu ortalamadan hem de gelen çöp miktarındaki değişimden hareketle herhangi bir şehirdeki nüfusun artış ve azalış sayısını tahmin edebiliyoruz. Örnek vermek gerekirse; Adana’ya deprem sonrasında gelen nüfus ile giden nüfus birbirini dengelediği için çöp miktarında radikal-sürekli bir düşüş olmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Bütün şehirlerde çöp miktarının azaldığını kaydeden Öner “Aşırı azalma, Hatay, Kahramanmaraş Malatya ve Adıyaman’da gerçekleşti. Çünkü bu illerin nüfusları bir anda altüst oldu. Depremin vurduğu illerde şu an ambalaj, konserve, cam ve plastik şişe ile organik atıkların arttığını gözlemliyoruz” dedi. Ankara’nın bu depremde en çok göç alan şehirlerin başında geldiğini kaydeden Öner “Genel olarak günlük gelen çöp miktarında 600 ton artış var, bu da bize Ankara’nın 600 bin civarı göç aldığını gösteriyor. Diğer yandan, Antalya’daki atık miktarında da yaklaşık 100 ton civarı bir artış var, diğer bir deyişle Antalya’nın deprem göçü artışına 100 bin kişi diyebiliriz” diye konuştu. 

İSTANBUL NÜFUSU SABİT KALDI

16 milyon nüfuslu İstanbul’da ise günlük 16 bin ton çöp çıkarken deprem öncesine göre bu oranda kayda değer bir değişiklik yaşanmadığını kaydeden Öner “Bu genel veri bize depremzede vatandaşların yine bir başka deprem riski altındaki İstanbul’u tercih etmediğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...