Emekliye çifte kazanç! Çoğu emekli bu detayları bilmiyor. İşte tüm merak edilenler...

Düzenleyen:
Emekliye çifte kazanç! Çoğu emekli bu detayları bilmiyor. İşte tüm merak edilenler...

EKONOMİ Haberleri

Türkiye'de milyonlarca emekli, çalışmaya devam ediyor. Peki emeklilerin çalışma hayatına devam ederken maaş ve tazminat hakları neler? Birçok emekli haklarından haberdar değil. İkinci maaş ve tazminat hakkı bulunan emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar da bulunuyor. Peki Türkiye'de çalışan emekliler hangi haklara sahip? İkinci tazminat nasıl alınır? Tazminat hesabı nasıl yapılıyor? İşte tüm detaylar...

Türkiye'de emekli olan milyonlarca vatandaş çalışmaya devam ediyor. Emeklilerin çalışmasının önünde hiçbir engel yok ve çalışanlar emeklilerin diğer çalışanlardan da bir farkı bulunmuyor. Peki çalışan emekliler ne gibi haklara sahip? İkinci maaş ve tazminat hakkı bulunan çalışan emeklilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar bulunuyor. da bulunuyor. Ancak burada dikkat edilecek bazı hususlar var.

Türkiye'de çalışan emekliler hangi haklara sahip? İkinci tazminat nasıl alınır ve tazminat hesabı nasıl yapılıyor? Tavdim Gazetesi'nin haberine göre çalışan emeklilerin izinleri ve tazminatları aynı şekilde hesaplanıyor. İşte emekli çalışanların hakları konusunda merak edilen soruların cevapları...

ÇALIŞAN EMEKLİLER TAZMİNATTA NELERE DİKKAT ETMELİ?

Bir işyerinde çalıştıktan sonra emekli olanlar ayrılıp kıdem tazminatını alabiliyor.

Son işyerinde en az 1 yıl çalışmış olmak kaydıyla ne kadar kıdemi varsa o kadar tazminat ödeniyor. Daha sonra bir başka işyerinde de 1 yılı doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu kez ikinci tazminatı da alabiliyor.

Emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse para alamıyor. Buna dikkat etmek gerekiyor. Emekli olduktan sonra tazminatını alıp aynı işyerinde devam edenlerin de kıdemi sıfırlandığı için yine 1 yıl beklemesi gerekiyor.

EMEKLİ ÇALIŞANIN KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı diğer çalışanlar gibi son brüt maaş üzerinden hesaplanıyor. 20 yıl çalışıp 1 yıl aynı işyerinde devam edenler eğer emeklilik işlemi sırasında tazminatını almamışsa 21 yıl üzerinden, almışsa 1 yıl üzerinden kıdem tazminatını cebine koyuyor.

EMEKLİ ÇALIŞANLAR İHBAR TAZMİNATI ALABİLİR Mİ?

İşverenin iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir süre önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu bulunuyor. Bu süreyi de o işyerindeki kıdem yani çalışma süresi belirliyor. Bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı peşin olarak ödeniyor.

Bu bakımdan emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı yapılamıyor. Yani emekli işçiler, işvereni tarafından işten çıkartılması halinde, şartları oluşursa ihbar tazminatına hak kazanıyor.

YILLIK İZİN NASIL HESAPLANIYOR?

Emekli çalışanların izin günleri, diğer çalışanlar gibi kıdemlerine göre belirleniyor. Hatta 50 yaşından büyük olanlara kıdemine bakılmaksızın 20 günden az izin verilemiyor.

EMEKLİ ÇALIŞAN RAPOR PARASI ALABİLİR Mİ?

Emekli çalışanlar hastalandıklarında ya da raporlu olduklarında diğer çalışanlar gibi rapor parası almıyor. Sadece iş kazası ve meslek hastalıklarında ödeme ortaya çıkıyor.

DİKKAT! ÇİFT MAAŞ İMKANI

Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar her iki maaşı da alabilir. Emekli maaşları kesilmez. Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan ya da ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez, bir prim ödemezler.

Malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesilir. Sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa ödenekleri kesilmez.

Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesiliyor. Vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler, çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez. Eşinden dul maaşı alanlar çalışırsa ödenek kesilmez ancak oranı düşer.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...