Emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi: Cumhuriyet hediyesi ne zaman yatacak? Son tarih belli oldu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi: Cumhuriyet hediyesi ne zaman yatacak? Son tarih belli oldu

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Milyonlarca emekli bu yıl ilk defa alacağı Cumhuriyet ikramiyesinin ne zaman hesaplara aktarılacağını merak ediyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, ödeme için tarihi açıkladı. Peki ikramiye ödemeleri ne zaman yatacak? Son ödeme tarihi belli oldu, iki tarih öne çıkıyor! İşte emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yüzyılın müjdeli haberini vermesinin ardından emeklilere bir defaya mahsus 5 bin TL ikramiye verilmesini öngören yasa maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı emeklilerini kapsayan düzenleme ikramiye ödemelerinin ne zaman yapılacağı merak ediliyor. Peki ikramiye ödemeleri ne zaman yatacak? İşte emekliye 5 bin TL ikramiye ödemesinde öne çıkan iki tarih...

EMEKLİYE EK İKRAMİYE TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Emeklilerimize bir defaya mahsus olmak üzere 5 bin lira ödeme yapmayı kararlaştırdık." sözleriyle duyurduğu ikramiyeye ilişkin düzenleme TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 'Emeklilere Bir Defaya Mahsus 5 bin lira Ödeme Düzenlemesi' önergesi görüşülerek, torba yasaya eklenmesine karar verildi.

İKRAMİYE ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

Emeklilere ikramiye ödemesi normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramları olmak üzere yılda iki kere yaılıyor. Milyonlarca emekli bu yıl ilk defa üçüncü kez ikramiye ödemesi almaya hazırlanıyor. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı emekli 5 bin TL ikramiye ödemeleri daha önce açıklandığı üzere Kasım ayında yapılacak. Emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi: Cumhuriyet hediyesi ne zaman yatacak? Son tarih belli oldu

BAKAN IŞIKHAN SON TARİHİ AÇIKLADI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu hafta gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında emeklilere ikramiye ödemeleri için son tarihi açıkladı. Çalışmalarda sona geldiklerini belirten Bakan Işıkhan, ödemelerin 15 Kasım'ı geçmeyeceğini söyledi.

Bakan Işıkhan, şöyle dedi:

"Emekli ikramiyesi için çalışmalarda sona geldik. Ödemeler Kasım'ın 15'ini geçmeyecek gibi duruyor."

Bu doğrultuda ikramiye ödemeleri için iki tarih öne çıkıyor. Ödemelerin 6 Kasım ila 15 Kasım tarihleri arasında yapılması bekleniyor.

Emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi: Cumhuriyet hediyesi ne zaman yatacak? Son tarih belli oldu

ÇALIŞAN EMEKLİ ALACAK MI? KİMLERE ÖDEME YAPILACAK?

Cumhuriyet'in 100. yılına özel verilecek emekli ikramiyesi sadece çalışmayan emeklilere mahsuz olacak. 16 milyon emekliden yaklaşık 12 milyon emekli ikramiyeden faydalanacak.

Emekli olup ve sonrasında kendi adına işyeri kurmuş olan, şirket kurmuş olan veya esnaf olan emeklilere bu ikramiye verilmeyecek. Çalışmayan ve emeklilikten sonra herhangi bir ticari faaliyeti bulunmayan, banka sandıkları ve TOBB sandıkları dışında kalan tüm SSK’lı Bağ-Kur’lu ve emekli sandığına tabii emeklilere ikramiye verilecek. Birden fazla ikramiye hakkı kazanan emeklilere ise sadece bir ikramiye verilecek.

1-31 Ekim 2023 arası herhangi bir tarihte, sosyal güvenlik destek primine tabi olanlar dahil, çalışması olanlar veya faaliyette bulunanlar ile yaşlılık aylığı almaktayken bu aylıkları kesilmeksizin ilgili düzenlemede sayılan iş yerlerinde çalışanlar ödeme kapsamında olmayacak.

5 bin liralık ikramiyeden herhangi bir vergi, damga vergisi ve kesinti olmayacak, haciz koyulamayacak.

Emekliye 5 bin TL ikramiye ödeme takvimi: Cumhuriyet hediyesi ne zaman yatacak? Son tarih belli oldu

DUL VE YETİMLERE KADEMELİ ÖDEME

Ödeme, sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında, ölüm aylığı ve ölüm geliri dosyalarında ise hak sahiplerinin hisseleri oranında yapılacak.

SGDP kesintisi yapılan 1.8 milyon emekli de dahil edildiğinde, emekli olup çalışmamış, dul ve yetim aylığı alan kişilere de ikramiye veirlecek.

Ölen eşinin emekli aylığının yüzde 50’si başlanmış dul eşe 2.500 TL, yüzde 75’i bağlanmış dul eşe ise 3.750 TL ödenecek. Ölen kişiden dolayı eşine ve iki çocuğuna ölüm aylığı bağlanmışsa eşe 2.500 TL, çocuklarına ise kişi başına 1.250 TL ödeme yapılacak.

İş kazası ve meslek hastalığından dolayı kişinin iş göremezlik oranı yüzde 50 ise 5 bin liralık ikramiyeden sadece 2 bin 500 TL alabilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sami 9 Kasım 2023 13:44

Hadi gene iyisiniz koftehorlar

İslam torun 9 Kasım 2023 13:43

Emekli aylıkları korkunç düşük bence 2000 öncesi var olan kanuna dönülmeli %70 esasları vede yatana pirime göre düzenlemeli.

Cevriye 8 Kasım 2023 17:09

Bi verilmedi gitti cook büyük paramızı. Alalım nefes alalım

Hatice turk 5 Kasım 2023 21:08

Emekli ihtiyaci olmasa calismaz yuksek maas alana degil dusukmaas alana verilmesi lazim ve alt tabakayi ne kadar daha ezecekler

Kemal kurnaz 5 Kasım 2023 16:59

Ben emekliyim bende faydalaniyormuyum

Yaşar Turgut 5 Kasım 2023 13:44

Günaydın hayırlı sabahlar mutlu huzurlu pazarlar ne.zaman.odenecek.bu.ikramiyeler.tarih.belli.degil.belli.edinki.millet.merak.etmesin.nezaman.aliriz.diye.

Sonraki Haber Yükleniyor...