Emeklilik için önemli kural değişiyor! Tarih belli oldu maaşları artıracak çalışma Meclise geliyor

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Sabah
- Güncelleme:
Emeklilik için önemli kural değişiyor! Tarih belli oldu maaşları artıracak çalışma Meclise geliyor

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Sabah

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce müjdesini verdiği erken emeklilik için ilk adım atılıyor. Esnafın emekli olabilmesi için 1261 kuralı değişiyor. Ekimde Meclis'e gelecek yasa sonrasında emekli olan yüzde 20 daha fazla maaş alacak

Emeklilikte Yaşa Takılanların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha önce müjdesini verdiği erken emeklilik için ilk adım atılıyor. 1 Ekim'de açılacak meclise gelecek olan Bağ-Kur'lular prim gün sayısının SSK ile eşitlenmesiyle maaşlar yüzde 20 artacak.

BAKAN IŞIKHAN'DAN "TALİMATI YERİNE GETİRECEĞİZ" MESAJI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamasına göre emeklilik için gerekli olan BAĞ-KUR prim gün sayısı 9 binden 7 bin 200'e düşürülecek. Böylelikle esnaf 1800 gün yani 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

Bakan Işıkhan son yaptığı açıklamada Bağ-Kur'lulara erken emeklilik için "Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” diyerek 1 Ekim'de açılacak meclisi işaret etti. 

Düzenleme küçük esnaflar olarak tanımlanan bakkal, manav, kuaför gibi mesleklerde çalışan BAĞ-KUR'lular yararlanacak.

ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ÖNEMLİ KURAL DEĞİŞECEK

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre esnafın gelirini de artıracak prim düzenlemesiyle emekliliği belirleyen son 1261 gün kuralı da değişecek. 

SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşını doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur'da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabiliyor. Bağ- Kur'da emeklilik tarihi prim ödenen güne göre belirleniyor.

Emeklilik için önemli kural değişiyor! Tarih belli oldu maaşları artıracak çalışma Meclise geliyor

GÜN SAYISINI TAMALAYAN EMEKLİ OLACAK

Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet (360x7= 2520 gün) süresi esas alınıyor.

Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor. 

Esnafın prim yükünün düşmesiyle bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek. Ayrıca Bağ- Kur'da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik de SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne inecek.

Emeklilik için önemli kural değişiyor! Tarih belli oldu maaşları artıracak çalışma Meclise geliyor

EMEKLİ OLAN YÜZDE 20 DAHA FAZLA MAAŞ ALACAK

2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmesi durumunda emekli aylığı yüzde 15-20 civarında artıyor. Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek.

Düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SSK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...