Emeklilere ara zam ve Cumhuriyet hediyesi geliyor! Milyonların gözü Erdoğan'da: İşte masadaki en düşük oran

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Emeklilere ara zam ve Cumhuriyet hediyesi geliyor! Milyonların gözü Erdoğan'da: İşte masadaki en düşük oran

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Emekli maaşına ara zam bugün gerçekleştirilecek Kabine toplantısı ile netleşiyor. Milyonlarca emekli için müjdeli haber Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek. Cumhuriyet ikramiyesi için de bir açıklama yapılması gündemde.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan emeklilere müjde üstüne müjde geldi. Erdoğan, 'Türkiye Yüzyılı' temasıyla yerel seçimlerin startının verildiği AK Parti'nin 4'üncü Olağanüstü Kongresi'nde emeklilere yapılacak zam için Kabine toplantısını işaret etti. Erdoğan'ın aynı zamanda Cumhuriyet'in 100. yılında verilmesi planlanan ikramiye için talimat da verdiği öğrenildi. İşte milyonlarca emekli için masadaki en düşük maaş oranı...

ERDOĞAN'DAN EMEKLİLERE ZAM MÜJDESİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan gerçekleştirilen AK Parti Kongresi'nde emekli, memur ve asgari ücretli için yeni açıklama yaptı. Memur emeklilerinin Temmuz ayında 8 bin TL'lik seyyanen zam çağrısı yapan MHP lideri Bahçeli'nin "Cumhurbaşkanı bunun üzerinde çalışıyor. Bakanlar da çalışıyor. İleriki günlerde bir sonuç alınacak" sözlerinin ardından Erdoğan, "İnşallah bu yıl sonuna doğru özellikle emekli memurlarımızın maaşlarıyla ilgili bakanlığımız çalışmasını yapıyor. İlk kabine toplatımızın ardından yeni müjdemizi emekli memurlarımıza açıklayacağız" dedi.

BAKAN IŞIKHAN DETAYLARI PAYLAŞTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, kabine toplantısında yapılacak açıklamaya ilişkin ayrıntıları paylaştı. Bakan Işıkhan, Çalışma Bakanlığı olarak memur, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak ara zam için yapılan çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından duyurulacağını söyledi.

Emeklilere ara zam ve Cumhuriyet hediyesi geliyor! Milyonların gözü Erdoğan'da: İşte masadaki en düşük oran

EMEKLİLERE KADEMELİ İKRAMİYE TALİMATI

Bilindiği üzere emekliler normal şartlarda Ramazan ve Kurban Bayramlarında ikramiye veriliyor. Milyonlarca emekliye bu yıl ilk kez Cumhuriyet hediyesi verilmesi gündeme geldi. Cumhuriyetin 100. yılı münasebetiyle emeklililere 5 bin TL tutarında ikramiye verileceği gündemde sıcaklığını korurken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın konuyla ilgili talimat verdiği öğrenildi. Emeklilere ikramiyesi için çalışmalar başlarken, ikramiye miktarının düşük maaşlı olanlara 5 bin, yüksek maaşlı olanlara 3 bin lira şeklinde olması üzerinde çalışıldığı belirtiliyor.

KABİNE TOPLANTISI BUGÜN

Kabine iki haftalık aranın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanıyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilecek toplantının öncelikli gündemi, emekli maaşlarında yapılacak düzenleme olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yaptığı çalışma toplantıda son kez değerlendirildikten sonra yaklaşık 16 milyon emekli için alınan karar Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanacak.  

MAAŞ ZAMMINDA 3 FORMÜL MASADA 

Emekli maaşlarına nasıl zam yapılacağı oldukça merak konusu bu konuda 3 formül öne çıkıyor. “Kök ücrette artış”, “Tüm emekli maaşlarına seyyanen zam” ve “Yüksek oransal zam” şeklinde zam formülleri gündemde. Kök maaşlarda seyyanen zam yapılırsa, bu artıştan özellikle maaşı 7 bin 500 lira ve altında kalan emekliler yararlanacak. 

İkinci formül ise temmuz ayında memurlara yapılan 8 bin TL’lik zam gibi emeklilere de seyyanen zam verilmesi. Seyyanen zam yapılarsa, en düşük emekli maaşı ile en yüksek emekli maaşı arasındaki makas da daraltılmış olacak.

Yaklaşık 16 milyon emekli bugünkü müjdeyi beklerken, zam formülü için “Kök ücrette artış”, “Tüm emekli maaşlarına seyyanen zam” ve “Yüksek oransal zam” seçenekleri gündemde. Şayet kök maaşlarda seyyanen zam yapılırsa, bu artıştan özellikle maaşı 7 bin 500 lira ve altında kalan emekliler yararlanacak. 

Masadaki üçüncü formül ise emeklilerin tamamına yılsonu enflasyonunun üzerinde, refah payı da eklenerek oransal bir artış yapılması.

Emeklilere ara zam ve Cumhuriyet hediyesi geliyor! Milyonların gözü Erdoğan'da: İşte masadaki en düşük oran

BAĞ-KUR PRİM EŞİTLEMESİ DE GÖRÜŞÜLECEK

Kabine Toplantısı'nda ayrıca 9.000 prim ile emekli olan Bağ-Kur'lular için 7.200 prim günü masaya yatırılacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle Bağ-Kur'lular için 5 yıl erken emeklilik fırsatı doğacak.

MASADAKİ EN DÜŞÜK EMEKLİ İÇİN ZAM ORANI

SGK Uzmanları 7.500 olarak uygulanan en düşük emekli aylığının ara zamla 10 bin TL'nin üzerine çıkarılmasını yönünde. SGK Uzmanları tüm emekliler için yıl sonunda yeni bir zam yapılmasını bekliyor. Uzmanlar yıl başında emekliler için daha kapsamlı düzenlemenin yapılacağını belirtiyor. Bu kapsamda uzmanlar enflasyon tahminlerine işaret ediyor. 

Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer almıştı. Merkez Bankası'nın Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre yıl sonu enflasyon rakamlarının yüzde 67,22 olması bekleniyor. Buna göre 2023 yılının 2. yarısı için enflasyon oranı yüzde 39,61 olarak hesaplandı. Bu tahmin gerçekleşirse 2023'ün ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 39.61 çıkacak. Bu durumda da memurlara ve emeklilere yüzde 31.71 fark verilecek. Yüzde 15'lik zam oranı da farkla birlikte yüzde 51.46'ya çıkacak.

OVP tahminine göre Ocak artışı yüzde 49.46 olarak gerçekleşirse en düşük memur maaşı 32 bin 906, memur emeklisi aylığı da 14 bin 762 liraya ulaşacak. Refah payı ile birlikte bu oranların yüzde 50'yi geçmesi bekleniyor.

SSK ve Bağkur emeklileri için ise 3 aylık enflasyon farkı yüzde 25.11 oranı şu anda ceplerinde. SGK Uzmanı Özgür Erdursun yıl sonunda memur ve memur emeklilerinin zam oranının yüzde 47, SSK ve Bağkur emeklilerine ise yüzde 38 olacağını söylüyor. Erdursun, zam oranının hükümet tarafından yüzde 50'ye tamamlanacağını net bir şekilde ifade ediyor.

Emeklilere ara zam ve Cumhuriyet hediyesi geliyor! Milyonların gözü Erdoğan'da: İşte masadaki en düşük oran

En düşük maaşlar, sosyal yardımlar ve kıdem tazminatı tavanı şu şekilde olacak; 

  • En düşük memur maaşı: 32.906,61 TL
  • En düşük memur emeklisi maaşı: 14.762,25 TL
  • Memur eş yardımı: 1.731,90 TL
  • Memur çocuk yardımı (0-6 yaş): 380,97 TL
  • Memur çocuk yardımı: (6 yaş üstü): 190,49 TL
  • Kıdem tazminatı tavanı: 35.107,90 TL - 65 yaş aylığı: 3.509,77 TL
  • Evde bakım desteği: 7.619,34 TL
  • Kronik hastalık yardımı: 7.619,34 TL
  • Engelli yakını aylığı: 2.801,75 TL
  • % 40-69 arası engelli aylığı: 2.801,75 TL 
  • % 70 ve üstü engelli aylığı: 4.202,61 TL

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mürşit 9 Ekim 2023 14:17

Bu ülkede sadece memur ve memur emeklisi yok memurun %80 nin gözü doymaz

Sonraki Haber Yükleniyor...