Emekli zammı, Kalkınma Planı ve bütçe için yoğun mesai: Şimşek ve Erkan'ın Ekim ajandası ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Emekli zammı, Kalkınma Planı ve bütçe için yoğun mesai: Şimşek ve Erkan'ın Ekim ajandası ortaya çıktı

Ekonomi Haberleri  / Anadolu Ajansı

Ekonomi yönetimini Ekim ayında yoğun mesai bekliyor. Emekli zammı başta olmak üzere enflasyon, Kalkınma Planı, bütçe ve faiz konuları Mehmet Şimşek ve Hafize Gaye Erkan'ın ajandasında olacak.

Seçimlerin ardından rasyonel dönüş sağlayan ekonomi yönetimi parasal sıkılaşma ve makroihtiyati tedbirleri devreye soktu. Orta Vadeli Program'ıun açıklanmasıyla uluslararası cami ve yurtiçinde ekonomi yönetimine güven giderek artarken yılın son çeyreğinde ciddi kararlara imza atılması bekleniyor. Ekonomi yönetimi Ekim ayı itibarıyla, emekli maaşlarına iyileştirme başta olmak üzere, Kalkınma Planı, politika faizi ve bütçe için mesai yapacak. İşte Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın Ekim ayı ajandası...

ERKAN'DAN MECLİS'TE ENFLASYON SUNUMU

3 Ekim'de Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna sunum yapması planlanıyor. Erkan'ın, komisyonda milletvekillerine küresel gelişmeler, Türkiye ekonomisi, enflasyon ve para politikası çerçevesinde kapsamlı bir sunum yapması öngörülüyor.

ÜCRET ZAMLARI İÇİN ÜÇÜNCÜ VERİ AÇIKLANACAK

Aynı gün, enflasyona karşı tüm kesimlerin maaşları erimeye devam eden memur, emekli, asgari ücretli yıl sonunda maaşlarında yapılacak zam için üçüncü ipucu Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak. TÜİK'in eylül ayı enflasyon verileriyle ücret zamları için üç aylık enflasyon farkı belli olacak. AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 5 artmasını bekliyor. Ağustosta TÜFE yıllık bazda yüzde 58,94, aylık yüzde 9,09 olmuştu.

TÜİK, 10 Ekim'de de ağustos ayı iş gücü istatistiklerini kamuoyuyla paylaşacak. Temmuzda işsiz sayısı bir önceki aya göre 38 bin kişi azalarak 3 milyon 291 bin kişi olmuş, işsizlik oranı ise 0,2 puan düşüşle yüzde 9,4 seviyesinde gerçekleşmişti.

Emekli zammı, Kalkınma Planı ve bütçe için yoğun mesai: Şimşek ve Erkan'ın Ekim ajandası ortaya çıktı

KALKINMA PLANI VE BÜTÇE MESAİ

Bakanlıkların ve kurumların 2024 yılı bütçesine ilişkin hazırlıkları da yoğun bir şekilde devam ediyor. 2024 yılı merkezi yönetim bütçesinin ekimde Meclise sunulması gerekiyor. Bütçe maratonunda bakanlık ve kurumların bütçeleri önce TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ardından Genel Kurulda görüşülecek. Yıl sonuna kadar bütçe mesaisinin devam etmesi bekleniyor.

Ekonomi yönetimi, bütçenin yanı sıra 12'nci Kalkınma Planı hazırlıklarını da sürdürüyor. Planın da ekimde TBMM'ye sunulması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program'ın ardından 12'nci Kalkınma Planı ve Merkezi Yönetim Bütçesi süreçlerine, özel sektörün ve çalışan kesimlerin öneri ve beklentilerinin, yönetişim anlayışı içinde yansımış olacağını ifade etmişti. Enflasyonla mücadele başta olmak üzere yatırım, üretim, istihdam ve ihracat süreçlerine yönelik hedeflerin hazırlığı süren belge ve planlara yansıtılacağı belirtiliyor.

1 Ekim'den itibaren yeni yasama yılına başlayacak Meclis gündemine de yılın son çeyreğinde ekonomiye ilişkin bazı düzenlemelerin gelmesi bekleniyor. Çalışanların ve emeklilerin taleplerine yönelik çalışmalar devam ederken gerekli düzenlemelerin son şeklini aldıktan sonra parti gruplarının ve milletvekillerinin gündemine gelmesi öngörülüyor.Emekli zammı, Kalkınma Planı ve bütçe için yoğun mesai: Şimşek ve Erkan'ın Ekim ajandası ortaya çıktı

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ TAKVİMİ

Seçimlerden bu yana gerçekleştirilen 4 toplantıda politika faizini 21.5 baz puan yükselterek yüzde 30'a çıkarak Merkez Bankası Ekim ayı Para Politikaları Kurulu toplantısını, 26 Ekim 2023 tarihinde yapacak. Toplantıda alıncak politika faizi kararı saat 14:00'da kamuoyu ile paylaşılacak. PPK daha sonra 23 Kasım ve 21 Aralık'ta toplanması planlanıyor.

Ekim ayının yanı sıra yılın son çeyreğinde de ekonomi yönetiminin ajandası yoğun olacak. Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın 2 Kasım'da yılın son enflasyon raporunu açıklaması bekleniyor. Erkan'ın vereceği mesajlar, ekonomi ve piyasalar tarafından yakından takip edilecek.

Merkez Bankası, 16 Kasım'da da Finansal İstikrar Raporu'nu kamuoyuyla paylaşacak. Banka, finansal istikrara ilişkin tüm gelişmeleri, alınan tedbirlerin finans sektörüne etkilerini değerlendirecek. TÜİK'in, kasım ayı sonunda yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla verilerini de açıklaması bekleniyor. Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetmiş ve üst üste 12 çeyreklik büyüme performansı yakalamıştı.

Emekli zammı, Kalkınma Planı ve bütçe için yoğun mesai: Şimşek ve Erkan'ın Ekim ajandası ortaya çıktı

MEHMET ŞİMŞEK'TEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Yılın son çeyreğinde ekonomi diplomasisinin de hız kesmeden sürmesi bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Körfez ülkeleri, Hindistan ve ABD'de gerçekleştirdiği ekonomik temasların ardından yeni yatırımcı turuna çıkıyor. Bakan Şimşek yatırımcı buluşmaları kapsamında gelecek ay 3 farklı ülkeyi ziyaret edecek. Bakanlık takvimine göre Bakan Mehmet Şimşek, ABD'deki, Goldman Sachs, Citibank ve BofA toplantılarının ardından 4-5 Ekim'de ilk olarak Londra'yı ziyaret edecek. Ardından ise Paris ve Marakeş'e gidecek.

EMEKLİ MAAŞINA ARA ZAM MECLİSE GELECEK

Milyonlarca emeklinin maaşında yapılacak düzenleme için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını sürdürüyor. Bakan Mehmet Şimşek ile Bakan Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın başkanlığında toplantı yapacak. Ardından ise konu meclise gelecek. Meclis'te yapılacak düzenlemenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan emekli maaşına yapılacak zam için kararını açıklayacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...