Emekli orantılı zam istiyor

- Güncelleme:
Emekli orantılı zam istiyor

Ekonomi Haberleri

5 bin 500 lira olan en düşük emekli maaşı 2 bin lira artışla 7 bin 500 liraya yükselirken, 7 bin 500 liranın üzerinde olanlar ise zamdan faydalanamıyor. Emekliler mağduriyetin giderilmesi için seyyanen 2 bin liralık artış talebinde bulunuyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli aylığının 7 bin 500 lira olarak açıklanmasının ardından diğer emeklilerde zam beklentisi oluştu. Yapılan zam ile birlikte hâlihazırda taban aylığı almayan emekliler arasında ciddi ‘zam farkı’ oluşacak. Bu durumda, 5 bin 500 lira alan kişinin emekli maaşına yüzde 36,3 zam yapılırken, 6 bin 500 lira alan kişinin emekli maaşına ise yüzde 15,3 zam yapılmış olacak. Her iki maaş da 7 bin 500 liraya tamamlanacak. Öte yandan, mevcut aylıkları zaten 7 bin 500 liranın üzerinde olan emeklilere ise zam yapılmayacak. 

SEYYANEN 2 BİN LİRA ZAM YAPILMALI

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kâzım Ergün, en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesinin, aylığı bu rakamın üzerinde olanlarda beklenti oluşturduğunu belirterek, “Az prim ödeyen ile çok prim ödeyen arasındaki aylık makasının kapanmaması için, 7 bin 500 liranın üzerinde aylık alanların da aylıklarında artış olmalı. Benzer şekilde, bütün emeklilere seyyanen 2 bin lira zam yapılmalı. Bu düzenleme, sosyal güvenlik sisteminin güvenilirliği ve saygınlığı için gerekli” dedi. Ergün, 1.100 liralık bayram ikramiyesinin de  7 bin 500 liraya çıkarılması talebinde bulundu. 

Emekli orantılı zam istiyor

‘KAYIT DIŞILIK’ ARTAR

Öte yandan söz konusu zam oranı adaletsizliğinin ‘kayıt dışı çalışmayı’ artıracağına dikkat çekiliyor. Uzmanlar “Mesela 10 bin lira alan kişinin, emekli aylığı sabit kalıyor. Bu kişi, o aylığı almak için fazladan hem sigorta primi hem de vergi ödedi. Bu durumda, ödenen fazla vergi ve primin bir anlamı kalmıyor. Bu, bir hak kaybına sebep olur. Ayrıca bu sistem ‘kayıt dışı çalışmayı’ da beraberinde getirir. Kişi ‘Zaten en düşük emekli aylığını alacağım, neden fazla prim yatırayım?’ diyebilir. Mesela, şu anda 40 bin lira brüt maaşla çalışan bir kişinin net aylığı, 30 bin lira. Yıl sonuna doğru net aylığı, 26 bin liraya düşüyor. Bu kişi için şu an SGK’ya 17 bin lira prim yatırılıyor, yıl sonuna doğru da bu prim 21 bin lira civarında. Bu kişinin emekli aylığı, 10 bin lira. Diğer taraftan asgari ücretle çalışan bir kişi için devletin kasasına 3 bin lira giriyor. Bu tabloya baktığımızda, devletin kasasına 3 bin lira ödeyenin maaşı 7 bin 500 lira iken, 20 bin lira ödeyenin maaşı ise 10 bin lira. Bu sistem devam ederse 10 bin lira alan da bir gün en düşük maaşı alıyor olacak” değerlendirmesinde bulunuyor. 

HAFTAYA MECLİS'E GELİYOR

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, emekli maaşlarına yapılacak zammın önümüzdeki hafta yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Akbaşoğlu, geçici işçilerle ilgili düzenlemede de sona gelindiğini ifade etti.

ENFLASYON DARKI ESKİ MAAŞ ÜZERİNDEN HESAPLANACAK

 Emekliler, ocak ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki defa, geçmiş 6 aylık enflasyon oranında zam alıyor. Düşük maaşlar en düşük emekli maaşına tamamlanıyor. Temmuz ayında da en düşük emekli maaşı alan emeklilere verilecek olan, enflasyon farkından doğan zam, 7 bin 500 lira olarak tamamlanan tutar üzerinden değil, tamamlanmadan önceki maaş üzerinden hesaplanacak.

İKİ MİLYON KİŞİ NİSANDA ZAMLI MAAŞ ALACAK 

 Hâlihazırda 3,5 milyon kişi, 5 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığını alıyordu. En düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya çıkmasıyla birlikte, Türkiye’de en düşük aylığı alan emekli sayısının 5-5,5 milyona ulaşması bekleniyor. Öte yandan en düşük emekli aylığının 7 bin 500 liraya yükseltilmesi için kanuni düzenleme yapılması gerekiyor. Düzenlemenin yapılmasının ardından zamlı maaşların, nisan ayında hesaplara yatırılması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...