Emekli olamayan Bağ-Kur'lu EYT'liye 2. fırsat! SGK Uzmanı erken emeklilik müjdesi verdi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanmayan Bağ-Kur'lu küçük esnafa ikinci fırsat geliyor. SGK Uzmanı İsa Karakaş, ayrıntıları tek tek açıkladı. Esnafa müjdeyi veren Karakaş, şirket patronlarına ise kötü haberi verdi.

Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) ardından milyonlarca kişiye erken emeklilik geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın müjdesini verdiği küçük esnafa erken emeklilik hayata geçiyor. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, EYT'li olmalarına rağmen emekli olamayan Bağ-Kur’lulara yönelik uygulamaya koyulacak düzenleme için detayları anlattı.

MİLYONLARCA KİŞİYE ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Bağ-Kur'lulara erken emeklilik için "Cumhurbaşkanımızın talimatını yerine getireceğiz” diyerek 1 Ekim'de açılacak meclisi işaret etmişti. Yeni düzenleme ile Bağ-Kur'lular prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200’e düşürülmesiyle, yani SSK ile eşitlenmesiyle erken emekli olabilecek. Yapılacak yeni düzenleme ile EYT düzenlemesi kapsamında emekli olamayan Bağ-Kur'lu EYT'liler de erken emekli olabilecek. Konuyla ilgili ise SGK Başuzmanı İsa Karakaş İhlas Haber Ajansı’na (İHA) açıklamalarda bulundu.

EMEKLİ OLAMAYAN EYT'LİLER İÇİN İKİNCİ FIRSAT

Karakaş, prim düzenlemesine bakıldığı zaman Bağ-Kur’luların SSK’lılara oranla emekli olmalarının daha zor olduğunu belirterek, "Bağ-Kur’lunun emekli olması için tam olarak 9 bin gün prim yatırması gerekiyor. Bu durumda özellikle küçük esnafın primlerinin ödemekte zorluk çekiyor. Her sene prim yapılandırması ve kolaylıklara rağmen esnaf ve sanatkarların bu borçlarını ödeyemedi, bu nedenle de EYT’li olmalarına rağmen çok sayıda Bağ-Kur’lu emekli olamadı. Bununla ilgili düzenleme ne zaman yürürlüğe girecek diye bekleyen çok sayıda vatandaş bulunmakta. TBMM 1 Ekim’de açılır açılmaz gelecek olan torba yasada, yapılan açıklamalarda da anlaşılacağı üzere SSK ve Bağ-Kur’la ilgili prim eşitlemesinin gündeme geleceğini öngörüyoruz” diye konuştu.

Emekli olamayan Bağ-Kur'lu EYT'liye 2. fırsat! SGK Uzmanı erken emeklilik müjdesi verdi

PATRONLARA KÖTÜ HABER

Bu düzenlemeden tüm Bağ-Kur’luların faydalanamayacağının altını çizen Karakaş, “Özellikle Esnaf ve Sanatkarlar Odalarına kayıtlı olanlar yani bakkal, kıraathane sahipleri, kasap, kuaför, ayakkabıcı gibi küçük esnaf diye tabir edilen kesim bu düzenlemeden faydalanacaktır. Ancak şirket sahibi olan, bilanço esasına göre defter tutan büyük işveren sahiplerinin bu düzenlemeden faydalanamayacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kulandı.

5 YIL DAHA ERKEN EMEKLİ OLACAK

Karakaş, düzenlemeyle birlikte küçük esnafın 5 yıl daha erken emekli olacağını dile getirerek, ”Düzenlemenin avantajlarına da bakıldığı zaman, bir Bağ-Kur’lu erkek 9 bin prim günü ile emekli olurken, eşitleme yapılması halinde prim gün sayısı 7 bin 200 güne düşecektir. Yani 25 yıl byunca prim ödemesi gerekirken, sadece 20 yıl prim ödemesi yeterli olacaktır. Burada bin 800 günlük bir avantajdan yararlanacaklar. Dolayısıyla Bağ-Kur’lunun 7 bin 200 prim günü varsa ve diğer şartları karşılıyorsa emekli olabilecektir” açıklamasında bulundu.

Prim eşitlemesinin olduğu gibi bütün Bağ-Kur’luların emekli olacağıyla ilgili kamuoyuna yanlış bir algı olduğundan bahseden Karakaş, sadece 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigorta girişi olan ve gerekli koşulları sağlayan Bağ-Kur’luların erken emekli olacağını dile getirdi.

FAZLA PRİMİ OLAN GERİ ÖDEME ALACAK MI?

Karakaş, düzenlemenin yasalaşması halinde 7 bin 200 prim günü yatıran vatandaşların da geri ödeme alamayacağı bilgisini vererek, “Örneğin 8 bin, 8 bin 500 gibi olanlar 7 bin 200’den fazla olan primlerini geri almaları mümkün değil. SGK uygulamasında primlerin geri alınması ancak ve ancak askerlik borçlanması, yurt borçlanması söz konusu olunca yapılır” değerlendirmesinde bulundu.

BİNLERCE EYT'Lİ'NİN BAŞVURUSU KABUL EDİLMEDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Mart ayından itibaren SGK'ya başvuru yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) ilişin son istatikstikleri paylaştı. Bakan Işıkhan 2 milyonu aşkın başvurundan yüzde 8'lik kesimin başvurusunun kabul edilmediğini, yıl sonuna kadar tüm EYT'lilere maaşlarının bağlanacağını söyledi. Bakan Işıkhan bugüne kadar 2 milyon 202 bin 115 kişi başvuru yaptığını, şu ana kadar toplamda yaklaşık 1 milyon 899 bin 308 kişiye aylık bağlandığını söyledi. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nuri Tuğrul 26 Eylül 2023 10:30

Yapılan dırma yatmayan o senenin pirimindenmi ödenecek paramız yok cooook para dutar af çıkmasını bekliyoruz ilginize teşekkürler

Sonraki Haber Yükleniyor...