Emekli, memur ve asgari ücret zammı için yeni ipucu: Gözler TÜİK'te, Ekim ayı enflasyonu belli oluyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekli, memur ve asgari ücret zammı için yeni ipucu: Gözler TÜİK'te, Ekim ayı enflasyonu belli oluyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Emekli, memur ve asgari ücrete yapılacak zam oranını yakından ilgilendiren enflasyon rakamları için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ocak ayında yapılacak zam için ipucu niteliğindeki Ekim ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak.

Temmuz ayında yapılan zam oranına rağmen maaşları enflasyon karşısında her geçen gün eriyen memur, emekli ve asgari ücretli Ocak ayında yapılacak zam oranını merakla bekliyor. Yıl sonu enflasyonu için Orta Vadeli Programa ve Merkez Bankası beklentilerini açıklarken, kesin oran için Türkiye İstatistik Kurumu'ndan gelecek veriler önem taşıyor. Bu nedenle memur, emekli ve asgari ücretli TÜİK'in açıklamlarına odaklandı. Peki TÜİK enflasyon rakamlarını ne zaman açıklayacak? Memur, emekli ve asgari ücret için masadaki zam oranı yüzde kaç? İşte ayrıntılar...

TÜİK ENFLASYON RAKAMINI NE ZAMAN AÇIKLAYACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Eylül ayında açıkladığı enflasyon rakamlarına göre verilere göre maaşlara yapılacak zam için 3 aylık enflasyon farkı belli oldu. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09 ve Eylül ayında ise yüzde 4,75 oldu. TÜİK, 3 Kasım Cuma günü saat 10.00'da Ekim ayı TÜFE ve ÜFE istatistiklerini açıklayacak.

MEMUR, EMEKLİ VE ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

TÜİK tarafından açıklanan 3 aylık enflasyon verileriyle, memur, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yanı sıra asgari ücrete yapılacak zam oranı da kısmen netleşti. Temmuz ayı için yüzde 9,49, Ağustos ayı için yüzde 9,09 ve Eylül ayında ise yüzde 4,75 oldu. 

Bilindiği üzere memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri her 6 ayda bir enflasyon farkı oranında zam yapılıyor. emur ve memur emeklileri aynı zamanda toplu sözleşme ile belirlenen zam oranı da maaşlarına yansıyor. Asgari ücrete de enflasyon üzerinden zam oranı belirleniyor.

Temmuz, Ağustos ve Eylül ayı enflasyon verilerine göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerin alacağı zam oranı şimdiden yüzde 25,11 oldu.

Memur ve memur emeklilerinin alacağı maaş oranı ise daha farklı hesaplanıyor. Memur ve memur emeklisi için toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15'lik zam eklendiğinde, enflasyon farkı dahil 3 aylık memur zammı yüzde 35,73 oldu.

Zam oranlarının netleşmesi için 3 Ocak tarihinde açıklanacak Aralık ayı enflasyon rakamları bekleniyor.

Emekli, memur ve asgari ücret zammı için yeni ipucu: Gözler TÜİK'te, Ekim ayı enflasyonu belli oluyor

MEMUR VE EMEKLİ İÇİN MASADAKİ ZAM ORANI

Hem Orta Vadeli Program hem de Merkez Bankası'nın enflasyon beklentileri zam için ipucu veriyor. Orta Vadeli Program'da 2023 yılı enflasyon tahmini yüzde 65 olarak yer almıştı. Bu tahmine göre, Temmuz-Aralık enflasyonu yüzde 37.76 çıkarken, enflasyon farkı yüzde 29.96 olarak gerçekleşecek. Memur ve memur emeklisine yapılacak Ocak ayı zam oranı böylece yüzde 15'lik oranla yüzde 49.46'ya ulaşacak. OVP tahminine göre Ocak artışı yüzde 49.46 olarak gerçekleşirse en düşük memur maaşı 32 bin 906, memur emeklisi aylığı da 14 bin 182 liraya ulaşacak.

Merkez Bankası, yenilenmiş piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonunda enflasyon tahminini yüzde 68.01'e çıkardı. Yeni tahmine göre bu yılın ikinci yarısında enflasyon yüzde 40.27 olarak gerçekleşecek. Yani 6 aylık enflasyon farkı yüzde 40.27 olacak. SSK, Bağ-Kur, emeklileri yüzde 40.27 oranında zam alacak. Memur ve memur emeklileri ise maaşlarına yüzde 52.18 oranında zam alacak.

Merkez Bankası'nın tahminine göre maaşı en düşük 7.500,00 TL olan SSK ve Bağ-Kur emeklisi yüzde 40.27 zam oranıyla maaşı 10.520,25 TL'ye çıkacak. 8.500,00 TL olan 11.922,95 TL'ye, maaşı 10.000,00 TL olanın ise 14.027,00 TL'ye çıkacak.

En düşük memur maaşı 22.000 TL'den 33.505,47 TL'ye, en düşük memur emeklisi maaşı ise 15.030,91 TL'ye yükselecek.

Emekli, memur ve asgari ücret zammı için yeni ipucu: Gözler TÜİK'te, Ekim ayı enflasyonu belli oluyor

ASGARİ ÜCRET EN AZ 15 BİN TL

Asgari ücrete yapılacak zam için geri sayım başladı. Kasım ayında toplanacak komisyonda bu sene önemli değişiklikler yaşanacak. Şimdiye kadar hiç kurulmayan ve asgari ücretlinin bizzat temsil edileceği yeni komisyon yapılacak zam oranınıda doğrudan etkileyecek. Enflasyon tahminlerine göre uzmanlar asgari ücretin 15.000 TL ile 17.000 TL aralığında yer alması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...