Emekli maaşına zam için en hakkaniyetli formül! SGK Uzmanı Özgür Erdursun asgari ücret üzerinden hesapladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Milyonlarca emekli yıl sonunda maaşlarına ne kadar zam yapılacağını merak ediyor. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşı için asgari ücret hesabı yaptı. Kademeli artışa ve refah payına dikkat çeken Erdursun, en hakkaniyetli formülü açıkladı.

Temmuz ayında maaşlarına istenilen düzeyde zam alamayan milyonlarca emekli için geri sayım başladı. Yıl sonunda yapılacak zam öncesinde hem çalışmayan hem de çalışan emekliler Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla ikramiyelerini aldı. Şimdi, gözler Ocak ayında yapılacak zam oranına çevrildi. SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşlarına yapılacak zam için çarpıcı yorumda bulundu. TGRT Haber Gün Ortası programına katılan Erdursun, enflasyon zammına ek refah payına, seyyanen zam ve intibak zammı formüllerine dikkat çekti.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Canlı yayında önemli açıklamlarda bulunan Özgür Erdursun zamma ek yapılacak refah payının da gelme ihtimalinin bulunduğunu dile getirdi. Merkez Bankası'nın tahminine göre enlfasyonun yıl sonunda yüzde 68 gerçekleşeceğini söyleyen Erdursun, “Bu durumda da ikinci dönem enflasyon yüzde 40 çıkar. Bu oran tüm emekli aylıklarına verilecek. Bu durumda da kendi primleriyle emekli olan ve emekl aylığı 4500, 5 bin, 5 bin 500 ve 6 bin olanlar var. O kişilerin aylıkları 7 bin 500 liraya tamamlanıyor. Şimdi o kişilerin aylıklarına yüzde 40 yansıtılsa dahi yüne 7 bin 500 liranın altında kalırlar.

Bu nedenle büyük ihtimal rakam belirlenecek. Ben bu rakamın 10 bin lira olacağını düşünüyorum. En düşün emekli aylığı 10 bin lira olacak, yüzde 40 enflasyon farkı verilecek ve tüm bunlar sonrasında aylığı 10 bin liranın altında kalan kişilere de aylıkları 10 bin liraya tamamlanacaktır diye düşünüyorum. Bu minimum seviyede en az verilecek enflasyon farkı ve bunun üzerine ayrıca refah payı da verebilirler” dedi.

Emekli maaşına zam için en hakkaniyetli formül! SGK Uzmanı Özgür Erdursun asgari ücret üzerinden hesapladı

BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİ EMEKLİYİ RAHATLATIR

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın ‘7 bin 500 TL'nin altındaki ücretliler için bütçenin zorlanacağı’ sözlerini hatırlatan Erdursun, emekliye yapılacak zamma ek yapılacak seyyanen artışın mağduriyeti gidereceğini söyledi. MHP lideri Devlet Bahçeli seyyanen zam çıkışına atıfta bulunan Erdursun, "O da 8 bin liranın öncelikle emeklilere yansıtılması gerektiğini arkasından enflasyon farkının verilmesi gerektiğini söylemişti. Hükümet de bu açıklamaları yaparken MHP de yine bir açıklama yapacaktır diye bekliyorum. Böyle bir uygulama da olabilir. Eğer yapılırsa mağduriyet giderilmiş olur. Çünkü, şu an düşünün en düşük emekli aylığı 4 bin 500 lira, 7 bin 500 liraya tamamlanıyor. O kişinin 4 bin 500 lirasının üzerine 8 bin eklense aylık yaklaşık 12 bin 500 liraya çıkar. Bunun üzerine enflasyon farkı verilirse 17 bin 500 lira olur. Örneğin, Nasıl ki devlet memurlarına 8 bin lira artış yapıldıysa tüm emeklilerin aylıklarına 8 bin lira artış yapılabilir sonra da yüzde 40 enflasyon farkı verilebilir. Bu durumda da primleri düşükten yatırılanlar, primleri yüksekten yatırılanlar az günü olanlar, çok günü olanlar arasındaki fark giderilmiş olur.” diye konuştu.

Emekli maaşına zam için en hakkaniyetli formül! SGK Uzmanı Özgür Erdursun asgari ücret üzerinden hesapladı

EMEKLİ MAAŞI ASGARİ ÜCRET DÜZEYİNE ÇIKABİLİR

Aralık ayında görüşülmeye başlanacak asgari ücrete ilişkin zam tahminini açıklayan Erdursun, en düşük emekli aylığının en azından asgari ücret seviyesine çıkarılabileceğini söyledi. Erdursun, "Çünkü biz de asgari ücrete yüzde 50 oranında artış öngörüyoruz. 2022 yılının ocak ayında yüzde 50 artış yapılmıştı, 2023 ocak ayında yüzde 54 zam yapılmıştı. 2024 ocak ayında da yüzde 50 gibi bir artış olur. Bu artış olursa asgari ücret 17 bin-17 bin 500 bandında olur. Bizim dediğimiz gibi 8 bin seyyanen artış ve üzerine yüzde 40 enflasyon farkı verilirse en düşük emekli aylığı da asgari ücret seviyesine çıkmış olur. Bu enflasyon ve hayat pahalılığında, kiraların çok yükseldiğini, barınma sorununun da yaşandığını düşündüğümüzde çok rahatlamasa da çalışanlar ve emekliler bu uygulama ile bir nebze de olsa da nefes alabilirler diyebiliriz.” dedi.

EMEKLİ MAAŞINDA ART EN UYGULANABİLİR FORMÜL

Kademeli zam çok uygulanabilir olmayacağını belirten Erdursun, en uygulanabilir formülü açıkladı. Erdursun, "Türkiye’de 2000 yılına kadar emekli olanlara AK Parti hükümeti 2011 yılında bir intibak yasası çıkardı. 2011 yılında emekli aylıkları 350 liraya kadar arttı. Bu çok ciddi bir rakamdı 2011’de 350 liraya kadar artışın olması. Aynı yönde bir intibak gelebilir. İntibak nedir? Kaç gün çalıştıysa, primlerine bakılarak, yaşına bakılarak, prim gün sayısına bakılarak emekli aylıklarında kademeli artıştır. Bunun adı intibaktır. İntibak şeklinde olursa doğru, hakkaniyetli ve adaletli olur. Bu durumda da prim gün sayısı az olan daha az ödenen kişilerin aylıkları da artar, üsttekilerin de aylıkları artar ama yatırdığı primlere göre değerlendirileceği için daha hakkaniyetli sistem olur ama en düşükte aylık alanlarında aylılarını da arttırmış olur, en üsttekini de mağdur etmez. Böyle bir uygulama olacaksa kademeli olacaksa intibak şeklinde olması doğrudur.” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...