Emekli kademeli zam istiyor

- Güncelleme:
Emekli kademeli zam istiyor

Ekonomi Haberleri

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından, emeklilerin gözü temmuzda aylıklara yapılacak zamlara çevrildi.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kâzım Ergün, emekli aylık artış sisteminin TÜFE oranlarına endekslenmesinin emekli aylıklarında ciddi hak kayıplarına yol açtığını belirterek “Emeklinin harcama kalıplarından uzak kalan enflasyon sepeti, aylıklara yapılan zamları küçülten bir etki yaptı. Çarşı-pazar ile uyumlu olmayan TÜFE artışının yetersiz kaldığını gören hükûmet, ocak ayında özel bir kanunla emekli aylıklarına yüzde 30 zam yapmış, en az aylık ödemesi de iki ayrı düzenlemeyle 7.500 TL’ye yükseltmişti. Emeklinin zam beklentisi; kamu toplu iş sözleşmelerine (TİS ) yapılan, memur ve emeklilerine yapılacak zamlar ile uyumlu olması yönünde” dedi.

Düşük maaş alanlar ile yüksek maaş alanlar arasındaki makasın her geçen gün açıldığına işaret eden Ergün “En düşük aylık uygulaması, son bir yılda geçim şartları da dikkate alınarak nisan ayında 5.500 TL’den 7.500 TL’ye çıkarılmış, 7.500 TL üzerinde aylık alanlardan da haklı itirazlar yükselmişti. Bunun düzeltilmesi ve yüksek prim kazancına sahip olan emekliler için, kademeli zam yapılması gerekiyor. Her bir emeklinin prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları farklı olduğundan, bu kriterlere göre kademeli bir artış yapılmalı” değerlendirmesinde bulundu. Ergün, emekliye refah payı verilmesi gerektiğini de söyledi. 

İKRAMİYEDE TABAN AYLIĞA ENDEKSLENSİN

Kâzım Ergün “2018 yılında 1.000 TL olan bayram ikramiyesi ile küçükbaş bir kurbanlık alınırken, bugün için 2.000 TL olan ödemenin hiçbir değeri kalmadı. Bayram ikramiyesi, ‘en düşük aylık’ ödemesine endekslenmeli” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...