Emekli aylıkları bağlanmayan EYT'liler dikkat! E-devlet ve Alo 170'ten kontrol edin: İşte yeni yol haritası

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah, Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Emekli aylıkları bağlanmayan EYT'liler dikkat! E-devlet ve Alo 170'ten kontrol edin: İşte yeni yol haritası

Ekonomi Haberleri  / Sabah, Türkiye Gazetesi

Mart ayından itibaren SGK'ya başvuru yapan Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) emekli olmayı bekliyor. 6 aydır maaş bağlanmayan EYT'liler için yeni yol haritası belli oldu. Evrak bekleme yazısıyla karşılaşanların e-devlet ve Alo 170'ten sorgulama yapması gerekiyor. İşte aylıklarının bağlanmasını bekleyen EYT'liler için yol haritası...

Uzun yıllar boyunca emeklilik hayali kuran Emeklilikte Yaşa Takılanlar, verdikleri mücadeleyi kazandı. 5 milyon EYT'liden Mart ayından itibaren prim gün şartını sağlayan yaklaşık 1,9 milyonu kişi emeklilik için SGK'ya başvuru yaptı. Emeklilik hakkı kazanan EYT'liler, Nisan ayından itibaren hem maaş ve ikramiyelerini almaya başladı. Ancak bazı EYT'liler başvuru yapsa da prim borcu, tescil sorunu gibi nedenlerle 6 aydır sonuç alamadı. E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor. İşte EYT'liler için yol haritası...

EYT'LİLERİN BAŞVURULARININ REDDEDİLME NEDENLERİ

Sabah'ta yer alan habere göre Mevcut sistemde, EYT yasası kapsamında başvurulan aydan sonraki aybaşından itibaren aylıklar yatırılıyor. Koşulları tamamlayacaklarla birlikte toplamda 4.5 milyon EYT'linin önümüzdeki yıllarda emekliliğe hak kazanması bekleniyor.

EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor. Yılı ve primi dolmayanların başvuruları kabul edilmiyor. SGK'ya olan borçlar yatırılmadığı sürece emeklilik işlemi yapılamıyor. Borç yatırıldıktan sonra aylık bağlanıyor. İşlemleri devam eden ve aylığı bağlanamayan EYT'lilerin bir bölümünün de farklı kurumlarda hizmetleri bulunuyor. Farklı illerde ve sosyal güvenlik merkezleri arasındaki yazışmalar, dosyaların tespiti nedeniyle de işlemler gecikebiliyor.

SGK'YA BAŞVURULMASI GEREKİYOR

Dosyalar bulunarak hizmetler birleştiriliyor, yazışmalar, eksikler giderildikten sonra emekli aylığı bağlanıyor. Dosyası ve başvurusuyla ilgili sorun olduğunu düşünenlerin SGK müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Yasaya göre 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların yaş koşulu olmadan emekli olmaları kazanılmış hak olarak görülüyor. Koşulları ne zaman tamamlanırsa o tarihten itibaren dilekçe verilerek emekli aylığı alınabilecek.

GSS BORCU AYLIĞA ENGEL

GSS borcu bulunması SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki sigortalılara emekli aylığı bağlanmasına engel olmuyor. Ancak Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı bağlanacak sigortalıların GSS borcunu ödemesi gerekiyor. Kısmi ve yarı zamanlı çalışanlar için primler tamamlanabilecek.

SGK mevzuatına göre 2008'den sonra isteğe bağlı sigorta priminin sigortalılık süresine sayılması için 12 ay yatırılması gerekiyor. Emeklilik dilekçesi de borcun ödendiği tarihte geçerli olacağı için emekli aylığı borcun ödendiği tarihi takip eden ayın başında yatıyor.

UZMANLARDAN DESTEK ŞART

Başvurularda yurtdışı, doğum borçlanmasının eksik yapılması, Bağ-Kur tescili gibi sorunlar varsa SGK müdürlüklerine giderek, düzeltilmesi için bizzat uzmanlardan destek almakta yarar bulunuyor. EYT'de çalışma süresi dolmadıysa da aylık bağlama işlemleri tamamlanmıyor. İşe 1999 yılında başlayan erkek çalışan emeklilik için gerekli süreyi gelecek yıl doldurabilecek. Uzun vadeli sigortada başlangıç yaşının 18 olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Bu yaştan önce sigortalı olanların 18 yaşından itibaren hesaplama yapması gerekiyor. EYT başvurusu ve aylık bağlamada SSK'lılar başı çekerken ikinci sırada Bağ-Kur'lular yer alıyor.

Emekli Sandığı mensubu memurların EYT'de ilgisinin düşük olduğu görülüyor. Bu yıl için emekliliğe hak kazanıp başvurmayanlar öğretmen, polis başta olmak üzere memurlardan oluşuyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Sabah, Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...