Ekonomistler yorumladı: Yüksek faiz beklemeyin

- Güncelleme:
Ekonomistler yorumladı: Yüksek faiz beklemeyin

Ekonomi Haberleri

Para Politikası Kurulu, yarın faiz kararını açıklayacak. Yüksek oranda artış bekleyenler var. Ekonomistler ise “Faiz yüzde 20’yi aşmayacaktır. Yüzde 1,5-2’lik bir artış yapılabilir” diyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan başkanlığında yarın ikinci kez bir araya gelecek. PKK, Başkan Erkan öncülüğündeki ilk toplantısında 27 ay aranın ardından ilk kez politika faizini yükseltmişti.

Ekonomistler, politika faizindeki artışın kademeli olarak devam edeceğini öngörüyor. Prof. Dr. Murat Ferman, yarınki toplantıda faizin yüzde 20’yi aşmasını beklemediğini belirtirken, Prof. Dr. Sinan Alçın ise yarınki toplantıda yüzde 1,5-2 puanlık artış yapılmasını beklediğini ifade etti.

Prof. Dr. Murat Ferman, ilk toplantıda yapılan artış oranına ilişkin “Merkez Bankası uzun süre sonra çantasında yer alan faiz enstrümanını, tüm opsiyonlarıyla kullanıma tekrar açtı. Bu enstrümanı, bundan sonraki toplantılarda da yukarı yönlü kullanma beklentileri arttı. Uluslararası yabancı kurulların beklenti ve abartmalarına karşı, Merkez Bankası kendi kararlılığını ve kendi oranlarını ortaya koyabileceğini gösterdi. Ayrıca, kademeli artış unsuru, önemli bir kazanım olarak piyasanın zihnine kazındı. Yarınki toplantıda da birinci toplantının daha da altında kalan bir beklenti, rasyonel bir temele oturmuş oldu. Bir daha ‘650 bazlık bir artış bekleme’ konusunda piyasa kendini aşağıya doğru çekti” dedi.

YÜZDE 20’Yİ AŞMASI BEKLENMİYOR

Faiz oranlarına ilişkin her kesimin farklı beklentilerinin olduğunu ifade eden Ferman “Faiz oranında yüzde 20 seviyesinde bir beklentinin ağırlık kazandığını görüyorum. Bence yüzde 20 üst limit. Bu seviyeyi aşmasını beklemiyorum. Beklentim en fazla yüzde 19 olacağı yönünde. Bu da Merkez Bankası Eski Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun teslim aldığı yüzde 19’luk döneme geri dönmektir. Yarınki toplantıda 2,5-3 puanlık bir artış daha mümkün görünüyor” şeklinde konuştu.

ENFLASYON BEKLENTİSİ DÜŞTÜ, MEVDUAT FAİZLERİ GERİLEDİ

Önceki faiz artışından önce piyasa faizleriyle politika faizleri arasındaki makas çok açılmış, mevduat faizleri yüzde 40’ları aşmıştı. Prof. Sinan Alçın, kredi faizlerinde yükseliş, mevduat faizlerinde düşüş olduğunu akdardı. Alçın “Politika faizindeki güncelleme sonrasında kredi faizlerindeki artış devam ediyor fakat mevduat faizlerinde bir miktar gerileme olduğunu gördük. Çünkü mayısta, doğalgaz fiyatlarının sıfırlanmasına paralel olarak aylık bazda beklentinin altında gerçekleşen bir enflasyon vardı. Bu, yıllık bazdaki enflasyonun geri çekilmesine yol açtı. Enflasyondaki düşüş, mevduat faizlerinde gerilemeyi sağladı fakat kredi faizlerinde henüz bu etkiyi görmedik” ifadelerini kullandı.

ÇOK GÜÇLÜ SIKI PARA POLİTİKASI UYGULANMALI

Faizde kontrollü artış yapılmasının nedeninin, piyasada ani durgunluğa sebep olmadan mevcut enflasyonu düşürme gayreti olduğunu söyleyen Alçın “Yapılacak toplantıda, önceki toplantıdan daha düşük oranda bir artış yapılacağı yönünde beklentim var. Muhtemelen yüzde 1,5-2 puanlık artış yapılacak. Faizlerin bir anda ciddi ölçüde yükseltilmesi, ekonominin dengesini altüst edip durgunluk getirebilir. Şu anda gelinen aşama, enflasyonu, hem yüksek, hem de uzun vadeli hale getirdi. ‘İnce ayar’ denilen politikalarla süreç yönetilmeye çalışılıyor. Çok güçlü şekilde sıkı para politikası ve mali disiplin uygulanması lazım” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...