Ekonomistler savaş senaryolarını açıkladı: Rakam vererek petrol fiyatlarını işaret etti

Düzenleyen: / Kaynak: Bloomberg
- Güncelleme:
Ekonomistler savaş senaryolarını açıkladı: Rakam vererek petrol fiyatlarını işaret etti

Ekonomi Haberleri  / Bloomberg

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar 9'uncu gününde de devam ederken, ekonomistler üç farklı savaş senaryosu çalıştı. Ekonomistlere göre İran ve İsrail’in doğrudan çatıştığı en kötü senaryoda petrol fiyatları 150 doları bulabilir.

İsrail-Hamas savaşı 9'uncu gününde devam ederken Ortadoğu’da farklı cephelere yayılmaması için çabalar sürüyor. Çünkü oluşabilecek kötü senaryoda küresel ekonominin resesyona girmesi neredeyse kaçınılmaz gözüküyor.

Bloomberg Economics üç farklı savaş senaryosunun petrol, küresel büyüme, enflasyon ve piyasa volatilitesine etkisini inceledi.

1.senaryo: Piyasa aktörleri en kötü senaryo olarak İran ve İsrail’in direkt çatışmaya girmesini görüyor. Bu senaryo petrol fiyatlarını varil başına 150 dolara yükseltebilir ve küresel ekonomiden yüzde 1,7 küçülmeyle 1 trilyon dolar silinebilir.

2.senaryo: Çatışmaların Lübnan ve Suriye’ye sıçramasını içeren vekalet savaşı senaryosunda ekonomistlerin beklentisi petrolde 8 dolar, VIX endeksinde ise 8 puanlık yükseliş yönünde.  Bu senaryoda küresel büyümenin 0,3 yüzde puan düşmesini, enflasyonun ise 0,2 yüzde puan artmasını bekliyor.

3.senaryo: Gazze’ye kara operasyonu, sınırlı bölgesel çatışma ve İran’ın petrol üretiminin düşmesi senaryosunda ekonomistler petrolün varil başına 4 dolar yükselmesini, küresel büyümenin 0,1 yüzde puan düşmesini ve enflasyonun 0,1 puan artmasını bekliyor.

2008 FİNANS KRİZİNİ BİLEN ROUBİNİ UYARDI

2008 küresel finans krizini tahmin eden New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini ise İsrail ve Filistin arasındaki çatışmaların daha geniş bir bölgesel çatışmaya dönüşme riskinin tam olarak fiyatlanmadığı uyarısında bulundu.

Ekonomistler savaş senaryolarını açıkladı: Rakam vererek petrol fiyatlarını işaret etti

“Piyasalar İsrail’in Gazze’yi işgal ettiği ve çatışmanın sınırlı kaldığı senaryoyu fiyatlıyor. Bu nedenle de petrol fiyatları çok etkilenmedi" diyen Roubini, ancak İran ve Lübnan’ın da çatışmaya dahil olduğu bir senaryo daha var. Eğer bu senaryo gerçekleşirse Körfez petrolünün arzında sıkıntılar olur, petrol fiyatları sıçrar, bunun da ekonomik anlamda çok büyük etkisi olur. Baz senaryo bu değil ancak böyle bir risk de var” şeklinde konuştu.

Roubini petrol fiyatlarında hızlı bir artışın stagflasyonist şoka neden olacağını, bunun da Merkez Bankaları için bir açmaza neden olacağını belirtti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...