Ekonomist Ersan Öz: TL daha cazip hâle gelecek

- Güncelleme:
Ekonomist Ersan Öz: TL daha cazip hâle gelecek
Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası’nın düzenlemesiyle KKM’den kademeli bir çıkış öngörüldüğünü dile getiren Ersan Öz, “Merkez Bankası ‘bundan sonra lira daha cazip hâle gelecek’ diyor. Alınan kararın insanların döviz tutma güdülerini ortadan kaldırma amacı var. Liraya güç verme ve faiz üzerinden doğrudan yabancı sermaye girişi sağlama amacı söz konusu” dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre ilave ve indirimli menkul kıymet tesis uygulamasına son verdi. Yeni düzenlemeyle KKM’nin azaltılması ve TL mevduatlarında artış öngörülüyor. Hedefini tutturamayan bankalar ise düşük faizli ek menkul kıymet tesisinde bulunmak zorunda kalacak. 

Merkez Bankasının kararını değerlendiren Ekonomist Prof. Dr. Ersan Öz atılan adımın lirayı daha cazip hâle getireceğini belirterek “Döviz kurundaki dalgalanmalar KKM’nin bütçeye olan yükünü epey bir artırmıştı. Yeni ekonomi politikası ile birlikte uygulanan faiz artırımı sonucunda piyasada belli bir denge sağlanmaya başladı. Merkez Bankası bu kararla, ‘Bundan sonra liralaşma stratejisine önem vereceğiz. Lira daha cazip hâle gelecek’ diyor. Alınan kararın insanların döviz tutma güdülerini ortadan kaldırma amacı var. Liraya güç verme ve faiz üzerinden doğrudan yabancı sermaye girişi sağlama amacı söz konusu” dedi. 

ORTODOKS POLİTİKALAR ZEMİN HAZIRLADI

Öz, şöyle devam etti: Ekonomi yönetiminde gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı gerekse Merkez Bankası nezdindeki değişiklikler sonrası iki kanal birlikte çalışarak eş güdümlü ortadoks düzenlemeler yapmaya başladı. Gerek piyasa ve bankalardaki mevduat daralması gerek fiyat istikrarına dair problemlerin düzeltilmesine yönelik adımlar atılması; enflasyonu düşürme hedefleri doğrultusunda politika faizi stratejisinde yukarı yönlü değişiklikler yapılması gibi. Bu gelişmeler kredi teminat takası denilen CDS risk primini iki yıl sonra 400’ün altına düşürdü ve hem doğrudan yabancı sermaye gelmeye hem de döviz rezervleri artmaya başladı ki, KKM’den vazgeçilmesine zemin hazırlanmış oldu. Buna paralel olarak ayrıca uluslararası rating şirketleri kredi notunu artırmaya başladı.

KKM’DEN NASIL VAZGEÇİLECEK?

KKM’de biriken paranın yaklaşık 125 milyar dolara (3,35 trilyon TL) ulaştığını ifade eden Ersan Öz, KKM’den kademeli bir çıkış öngörüldüğünü dile getirdi. Öz “Böyle bir büyüklükten bir anda vazgeçilemez. Piyasayı regüle de eden bu büyüklük artık kademeli olarak liralaşma stratejisine yön vermek üzere evrilmeye çalışılacak. Bankaların mevduat faiz oranlarını artırması bekleniyor. Ne kadar artmalı ki mutlak manada TL’ye yönelik sağlansın. Tabii bu oran yıl sonu beklenen yüzde 58 enflasyonun üzerine çıkarılması anlamına gelir ki, kısa vadede bunun gerçekleşmeyeceği ortada” diye konuştu.

MEVDUAT FAZİ ARTACAK

Ersan Öz düzenleme ile mevduat faizlerinde de artış olacağını söyledi. Öz “Çünkü para dövizden TL’ye yöneltilmeye çalışılacaktır. Sonucunda bankaların TL mevduat bakiyeleri artmaya başlayacaktır ki, ilk planda serbest kalan para döviz hesaplarında kalmaya veya borsaya yönelmeye de ya da diğer yatırım araçlarına karar verebilir. Bu arada KKM’nin bütçe üzerinde sebep olduğu kur farkı yükü ortadan kalkacak. Merkez Bankasının bu manadaki emisyonu azalınca enflasyona da pozitif katkısı olacak” ifadelerini kullandı.

EK TEDBİRLER GELEBİLİR

Ekonomist Ersan Öz döviz riskine karşılık Merkez Bankasının ek tedbir alabileceğini belirterek “Faizler enflasyon üzerine çıkamadığı ve TL reel faiz elde edemeyeceği ortamda dövize yönelme riski için Merkez Bankasının ek araçlar üretmeye devam edecek. Bunun ilk adımı olarak da döviz tevdiat hesaplarında zorunlu karşılıkların artırıldığını görüyoruz. Vadesiz ve bir aya kadar vadeli döviz hesapları için zorunlu karşılık oranı yüzde 29, 3 ay, 6 ay ve bir yıla kadar vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 25, bir yıl ve daha uzun vadeli döviz hesabı zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu” değerlendirmesinde bulundu. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...