Ekonomik ilişkiler adım adım rayına oturacak

Düzenleyen:
Ekonomik ilişkiler adım adım rayına oturacak

Ekonomi Haberleri

Dokuz ay önce jet krizi sebebiyle savaşın eşiğine gelen Türkiye ve Rusya, dün hem siyasi hem de ekonomik anlamda yeni bir sayfa açtı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin, ortak basın toplantısı düzenleyerek ekonomik ilişkilerin eskisinden daha ileri boyuta taşınacağının müjdesini verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Özellikle Akkuyu Nükleer Santrali’ne stratejik yatırım statüsü vereceğiz. Türk-Rus Ortak Yatırım Fonu kurulması konusunda mutabık kaldık. Savunma sanayi alanında işbirliğimizi artıracağız. Bölgesel konuların ele alınması noktasında Türkiye-Rusya-Azerbaycan üçlü mekanizması kurulmasına da olumlu bakıyoruz. Ankara-Moskova hattını yeniden bir güven ve dostluk hattı haline getireceğiz. Üst düzey işbirliği konseyinin yeniden canlandırılması, charter uçuşların tekrar hayata geçirilmesi, tarım ürünleri dahil ikili ticaretleri kısıtlayan tedbirlerin ortadan kaldırılması, Türk müteşebbislerinin Rusya’daki faaliyetlerinin önünün açılması, vizesiz rejimin tekrar yürürlüğe konması gibi başlıklarda gerekli adımları müştereken atacağız.”
Rusya Devlet Başkanı Putin de önceliğin ilişkileri kriz öncesi seviyeye döndürmek olduğunu söyledi. Putin şu mesajları verdi: “Türkiye’ye yönelik yaptırımları adım adım kaldıracağız. Hükümet düzeyinde 2016-2019 yıllarını kapsayacak ticari, ekonomik, kültürel ve sanayi işbirliği programı hazırlama kararı aldık. Türk şirketleriyle ilgili kısıtlamaları kaldırararak ve ikili ilişkilerimizi geliştirerek programımızı hayata geçirmeyi planlıyoruz. Ticari işbirliğinde en önemli noktayı enerji projeleri tutuyor. Enerji projelerini hayata geçirmek için somut adımlar atmamız gerekiyor. Türk akımı inşaatları ve nükleer enerji konularında Türkiye üzerine düşenleri yapıyor. Türkiye’ye giden Rus turistler konusunda da görüştük. Eski haline dönmesi için zaman gerekiyor. Türk firmalarının inşaatları devam edecek­­­. Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarla ilgili konuyu yakın gelecekte çözeceğiz. Suriye konusu iki ülke için de çok önemli. Bu konuda görüşmeye devam edeceğiz.”

"TÜRK-RUS İLİŞKİSİNE FETÖ'CÜLER KASTETTİ"

İki lider, Türk-Rus iş adamlarına da seslendi. Erdoğan, “2015 yılı 24 Kasım’ındaki o elim hadise (uçak düşürme), Rusya ile çok iyi süren ilişkilerimizin üzerine kara bir gölge olarak çöktü” diyerek şunları ekledi: “Aynı dönemde terörle ciddi mücadelelerimiz oldu. Son olarak, 15 Temmuz darbe girişimiyle bu süreç zirveye tırmandı. FETÖ’nün ve arkasındaki güçlerin, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere de kastettikleri bugün çok iyi anlaşılıyor.” Putin de konuşmasında, “Uçak krizi öncesinde olan ilişkileri sadece yakalamak değil aşmak istiyoruz. Bu sizin katkılarınızla mümkün olacak. Bizde ‘kırmak kolay inşa etmek zordur’ derler, bunu başarabiliriz” dedi.

100 MİLYAR DOLARLIK BULUŞMA

Türkiye ile Rusya ilişkilerinde dün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin arasındaki görüşme ile yeni bir döneme gelindi. Kasım 2015'te uçak düşürme krizi ile başlayan gerginlik, Erdoğan'ın Putin'i aramasıyla yumuşadı. Dün Moskova'da yapılan görüşme ile de iş birliğinin güçlendiği yeni bir döneme girildi. İki liderin görüşmesi, uluslararası ilişkiler, savunma, stratejik iş birliği gibi başlıkların yanı sıra, milyarlarca dolarlık ekonomik büyüklüğü de ifade ediyor. 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali, Türk Akımı, Rusya'dan Türkiye'ye gelen 4.5 milyon turist, karşılıklı 30 milyar dolarlık dış ticaret, ülkede bulunan 62 milyar dolarlık müteahhitlik hizmetleriyle birlikte yaklaşık 100 milyar doları bulan ekonomik büyüklük dünkü görüşmede masaya yatırıldı. Heyetler arası görüşmelerde anlaşmanın detaylarının ortaya çıkarılacağı belirtiliyor. Ancak öncelikle daha önce yasaklanan charter seferlerinin başlamasıyla yıl sonuna kadar 500 bin turistin ülkeye gelmesi bekleniyor. Türk ürünlerine kapanan sınırlarla ihracatta kıpırdanma yaşanırken, Türk müteahhitlerin yaşadığı finansman ve istihdam problemlerinin de giderilmesi bekleniyor. 

RUS FONU TÜRKİYE'YE YATIRIM YAĞDIRACAK

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in görüşmesinde resmi imzalar atılmadan, Türk ve Rus şirketleri 400 milyon dolarlık anlaşmaya vardı. Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ile Rönesans Holding arasında toplam 400 milyon dolarlık yatırım iş birliği anlaşması imzalandı. Yapılan açıklamada, RDIF ve Rönesans Holding’in anlaşmayla birlikte Rusya Federasyonu’ndaki sağlık, inşaat, altyapı ve emlak sektörlerindeki uygun yatırımlara odaklanacağına yer verildi. RDIF Başkanı Kiril Dimitriyev, yaptığı açıklamada, Rönenans Holding ile işbirliğinin devam edecek olmasından memnun olduklarını belirterek, "RDIF olarak Rönesans Holding’in inşaat, emlak ve sağlık gibi sektörlerdeki önemli deneyimleri bulunan Türk ortağımızla uygun yatırımlar arayacağız" dedi.

paykasa kart geçen siteler

Rönesans Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak da Rusya’da kurulmuş bir şirket olarak bu ülkeyi her zaman en önemli yatırım ortağı olarak gördüklerine işaret ederek, "RDIF ile birlikte çalışarak Rusya ve Türkiye arasındaki yatırım iş birliğini arttırmayı dört gözle bekliyoruz" ifadelerini kullandı. 

Rus hükümetinin 22 Temmuz’da aldığı kararla, Rusya ve Türkiye ortak bir yatırım fonu kurulması da dahil olmak üzere birçok alanda iş birliğine devam etme kararı almıştı. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...