Ekonomideki olumlu hava yatırımlara yansıyacak: Türkiye'ye 215 milyar dolar park edecek

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Ekonomideki olumlu hava yatırımlara yansıyacak: Türkiye'ye 215 milyar dolar park edecek

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Ekonomi alanında atılan adımlarla belirsizlikler azalırken, yabancı yatırımcı da rotayı Türkiye’ye kırdı. Ekonomik öngörülebilirliğin artmasıyla Dünya Bankasından 35 milyar dolar, Avrupalı yatırımcılardan 30 milyar dolar, Körfez ülkelerinden de 150 milyar dolar olmak üzere toplam 215 milyar dolarlık bir yatırımın Türkiye’ye gelmesi bekleniyor.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Hem Hazine ve Maliye Bakanlığında hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasında yönetimin değişmesinin ardından atılan yeni adımlarla ekonomideki durağan dönem, yerini yavaş yavaş yatırımlara ve kur istikrarına bırakıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye hakkındaki notları ve açıklamaları ile yabancı yatırımcıların ilgisi de ekonomideki toparlanmanın işaretleri olarak öne çıkıyor.

DÜNYA BANKASINDAN 35 MİLYAR DOLAR YOLDA

Ekonomi yönetimi, yakın zamanda Dünya Bankası yetkileriyle bir araya gelmişti. Dünya Bankasının, Türkiye’de devam eden 17 milyar dolarlık programına ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar dolarlık yeni bir paket sunacağı açıklamıştı. Böylece, Dünya Bankasından Türkiye’ye gelecek finansman miktarı 35 milyar doları bulacak.

AVRUPA’DAN YATIRIM BEKLENTİSİ 30 MİLYAR DOLAR

Finans kuruluşları tarafında olumlu rüzgârlar eserken, doğrudan yabancı yatırımcı çekmek için yapılan çalışmalar da hızlanmış durumda. Türkiye ve AB arasındaki ticaret hacmi 2022’de 196,4 milyar dolar olarak gerçekleşmiş ve AB, Türkiye’nin en önemli ticaret ortağı olmayı sürdürmüştü.

Geçen yıl AB’ye 103,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirilirken, Türkiye de ithalatının 93 milyar dolarlık kısmını AB’den yapmıştı. Avrupa ile ticaretin yanı sıra yatırımların da artması bekleniyor.

Uzmanlar, önümüzdeki 1-2 yıllık süreçte Avrupa’dan Türkiye’ye enerji ve gıda başta olmak üzere en az 30 milyar dolarlık yatırım gelebileceğine işaret ediyor.

KÖRFEZ’DEN 150 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayındaki ziyareti kapsamında, Türkiye ile Birleşik Arap Emîrlikleri (BAE) arasında 13 belge imzalanmıştı. Bu belgelerle enerji, ulaştırma, altyapı, lojistik, e-Ticaret, finans, sağlık, gıda, turizm, emlak, inşaat, savunma sanayii, yapay zekâ ve ileri teknolojiler gibi alanlarda toplam 50,7 milyar dolarlık anlaşmaya varılmıştı.

BAE ile imzalanan yaklaşık 51 milyar dolarlık yatırım anlaşmasının 11,5 milyar dolarlık kısmının yıl sonuna kadar Türkiye’ye gelebileceği belirtiliyor. Bu arada, Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Saudi Aramco, Körfez’de hayata geçirmeyi planladığı 50 milyar dolarlık potansiyel projeler için Türk firmalarla temas hâlinde.

Ayrıca, yaklaşık 65 Suudi Arabistan firması da ekim ayında ithalat anlaşmaları yapmak üzere Türkiye’de olacak. Körfez ülkelerinden gelecek yatırımın, iki yıl içinde 150 milyar doları aşması öngörülüyor.

KREDİ NOTUNDA ARTIŞ SİNYALİ

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, yeni dönem politikalarının ardından Türkiye’ye yeşil ışık yakmıştı. Moody’s Analisti Dietmar Hornung “Bu gidişat değişikliği açıkça kredi açısından olumlu” demişti.

Geçen ayın sonunda da Moody’s, Türkiye ekonomisi için bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 4,2’ye ve gelecek yıl için yüzde 2’den yüzde 3’e yükseltmişti. Öte yandan, Fitch Ratings de Türkiye’nin kredi notunu “B” olarak teyit ederken, not görünümünü de 2 yıl sonra ‘negatif’ten ‘durağan’a çıkarmıştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...