Ekonomide çarklar kur sevdasıyla döndü

Ekonomide çarklar kur sevdasıyla döndü

Ekonomi Haberleri

Yüksek kurdan dolayı ithalatı kısıp yerliye yönelen sanayici, çarkları hızlı döndürdü.

Yüksek kurdan dolayı ithalatı kısıp yerliye yönelen sanayici, çarkları hızlı döndürdü. İhracata çalışan sanayide üretim, temmuzda 2012'nin aynı ayına göre yüzde 4.6 arttı.Döviz kurlarındaki yükseliş ithalatı caydırınca, yerli üretim için dönen çarklar hızlandı. Yüksek kurla yapılan ihracat şirketlerin gelirlerini artırdığından, sanayici kurdaki yükselişi, özellikle Avrupa'ya satışlarla fırsata çevirerek üretimi artırdı. Sanayi üretimi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4.6, bir önceki aya göre ise yüzde 0.9 arttı. Sanayi üretiminde son bir kaç aydaki yükseliş dikkate alındığında, kurlardaki yukarı yönlü dalgalanmaya paralel olarak seyrettiği göze çarptı. Tablo incelendiğinde, sanayicinin yüksek kurdan dolayı ithalatı azaltıp yerliye rağbet ettiğini ve bu sayede üretimi artırdığı dikkat çekti. Ayrıca, Türkiye'nin ağustos ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artışla 10 milyar 594 milyon dolar olarak gerçekleşmesi de, üretimin ihracatı canlandırdığını gösterdi. Altın hariç ihracattaki canlanmanın, şirketlerin yüksek döviz kuruyla yurt dışına mal satıp durumu değerlendirdiğini gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi endeksi ocak ayında 105.1'den 120.6'ya çıkarak son üç yılın en yüksek seviyesine de ulaşmış oldu. Kurdaki yükselişle birlikte bakır ve alüminyum gibi sanayi hammaddelerinin 2013'te ortalama yüzde 10 değer kaybetmesi, sanayicinin ithal hammadde girdisinin de artmamasına sebep oldu. Verilerde üretimi destekleyen ana mal grupları içerisinde, ara ve dayanıklı tüketim mallarının ön plana çıktı. Dayanıksız ve sermaye malları üretiminde ise zayıflama olduğu görüldü. Söz konusu ayda bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2.3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 1.6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 6.2 arttı.


ÜRETİM ZİRVEYE ÇIKTI
Takvim Etkisinden Arındırılmış Sanayi Üretim Endeksi, ocakta 105 puandan 120.6'ya çıkaran üç yılın zirvesine ulaştı.


İmalatın lideri motorlu taşıtlar Ana Sanayi Grupları sınıflamasına göre, 2013 yılı temmuz ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2.7 ile dayanıklı tüketim malı imalatında görüldü. İmalat sanayisinde en yüksek artış ise yüzde 10 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatında oldu.


Ramazan rehaveti hızını kesemedi Sanayi üretimi, otomobil, lastik ve benzeri fabrikalarda üretimin ara verildiği temmuz ayında da artışını sürdürdü.


Avrupa nbsp;pazarında artış %23
AB'nin ihracattaki payı 2012 Temmuz'unda %35 iken, bu yılın aynı ayında %41.5'e yükseldi. İhracat, 2012 yılının aynı ayına göre %23 arttı.


Altın hariç ihracat artışı %17
Bu yılın temmuz ayında Türkiye'nin altın hariç ihracatı yüzde 17 artışla, 10 milyar 750 milyon dolara yükseldi. Yıllık artış ise yüzde 7 civarında gerçekleşti.


İşte $'ın yolculuğu
Ocak1.7673
Şubat1.7988
Mart1.8042
Nisan1.8131
Mayıs1.7959
Haziran1.8936
Temmuz1.9269
Ağustos1.9384
Eylül2.0577

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...