Son Dakika! Ek MTV'de gerekçeli karar açıklandı: AYM iptalin reddi için önceki iki karara atıf yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Son Dakika! Ek MTV'de gerekçeli karar açıklandı: AYM iptalin reddi için önceki iki karara atıf yaptı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dakika haberi: Milyonlarca araç sahibinin merakla beklediği EK MTV'nin iptali istemine ilişkin Anayasa Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. EK MTV'nin neden iptal edildiği belli oldu.

Son dakika haberi:Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu yıl bir defaya mahsus olmak üzere getirilen EK MTV'nin iptali istemi dün Anayayasa Mahkemesi'nde görüşülmüş, CHP'nin talebi oy birliğiyle reddedildi. AYM bugün EK MTV'nin iptaline ilişkin gerekçeli kararını açıkladı. AYM, gerekçeli kararında, önceki iki karara atıfta bulundu.

AYM GEREKÇELİ KARARINI AÇIKLADI

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan gerekçeli kararda, Anayasa Mahkemesi'nin geçmiş dönemde aldığı; deprem gibi olağanüstü olayların yaşandığı dönemlerde oluşan ekonomik kayıpların telafisi amacıyla ek vergiler öngörülebileceği yolundaki içtihadından ayrılmayı gerektiren bir durumun bulunmadığı belirtildi.

1999 VE 2003 YILI KARARLARINA ATIF YAPILDI

Kararda 1999 depreminden sonra getirilen vergilere yönelik Anayasa Mahkemesi'nin 'deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların giderilmesi ve toplumsal dayanışmanın sağlanması gibi sosyal ve ekonomik şartların zorunlu kıldığı nedenlerle ek vergi getirilmesinde kamu yararının gözetildiği' kararı hatırlatıldı. Benzer konuda verilen bir diğer karara da atıfta bulunularak, 2003 yılında getirilen ek vergilerin ise ekonomik programın hedeflerini tehlikeye düşüren gelir kaybının telafisi amacıyla ek vergi ihdasının ise olağanüstü şartların zorunlu kıldığı bir durum olarak görülmediğine vurgu yapıldı.

Kararda deprem nedeniyle oluşan ekonomik kayıpların hangi vergilendirme araçlarıyla giderileceğine ilişkin takdirin yasama organına ait olduğunun altı çizilirken, "Sahip olunan aracın değeri ile araç sahiplerinin ödeme güçleri ve kişisel durumlarının da dikkate alındığı gözetildiğinde tutarı itibarıyla yüksek olduğu söylenemeyecek ek MTV'nin araç sahiplerine aşırı külfet yüklemediği, yaşanan deprem nedeniyle oluşan maddi kayıpların büyüklüğü karşısında bu kayıpların giderilmesi neticesinde elde edilecek fayda ile araç sahiplerinin katlanacağı külfet arasında makul olmayan bir dengesizlik bulunmadığı değerlendirilmektedir" ifadeleri dikkat çekti.

Mahkeme ayrıca Ek MTV gelirlerinden belediyelere pay ayrılmamasını öngören kanun hükmünün de Anayasaya aykırı olmadığını hükme bağladı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...