Ek MTV ödenmezse ne olur, gecikme faizi ne kadar? Ek MTV iptal edildi mi? Ek MTV ilk taksit ödemesi için son gün!

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
Ek MTV ödenmezse ne olur, gecikme faizi ne kadar? Ek MTV iptal edildi mi? Ek MTV ilk taksit ödemesi için son gün!

Ekonomi Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Ek motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) birinci taksit ödemeleri bugün sona eriyor. Vatandaşlar son gün arama motorlarında “MTV ödenmezse ne olur, gecikme faizi ne kadar?” sorularının cevaplarını araştırıyorlar. İşte o detaylar…

Ek motorlu taşıtlar vergisi (MTV) için birinci taksit ödeme son günü olarak 31 Ağustos belirlenmişti fakat süre uzatılarak 6 Eylül Çarşamba olarak belirlendi. Bugün verilen sürenin sonuna gelindi araç sahibi vatandaşlar bugün ek MTV ödemelerinin 1.taksitlerini ödemeleri gerekiyor. Mükellefler ödemelerini vergi dairelerinden ya da interaktif olarak gerçekleştirebilecekler.

EK MTV NEDEN ÖDENİYOR?

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitesinde yer alan açıklamada, ek MTV'nin, 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen, 11 ilde geniş çaplı yıkıma sebep olan ve yaklaşık 13 milyon insanın hayatını etkileyen deprem felaketinin getirdiği zararların telafisinde kullanılmak üzere ihdas edilmiş yeni bir vergi olduğuna işaret edildi.

Ek motorlu taşıtlar vergisi bu yıla özel olarak iki kere ödenecek. İkinci taksit ödenen ilk taksit ile aynı olacak.

EK MTV İPTAL EDİLDİ Mİ?

Ek motorlu taşıtlar vergisinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğine yönelik çıkan iddialara yönelik yapılan açıklamada “Ek MTV'yle ilgili olarak Anayasa Mahkemesine açılan davada henüz herhangi bir karar verilmemiştir. Mükelleflerimizin gerçek dışı haberlere itibar etmemeleri ve ödeme süresi içinde ödemelerini yapmalarının menfaatleri gereği olduğunu önemle hatırlatırız." İfadeleri kullanıldı.

Ek MTV ödenmezse ne olur, gecikme faizi ne kadar? Ek MTV iptal edildi mi? Ek MTV ilk taksit ödemesi için son gün!

EK MTV ÖDEMELERİ NASIL YAPILACAK

EK MTV ödemeleri Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi "gib.gov.tr" adresinden İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

EK MTV ÖDENMEZSE NE OLUR? GECİKME FAİZİ NE KADAR?

EK MTV ödenmediği taktirde taşıtların satış ve devri yapılamayacak. Bunun haricinde araç muayeneleri de yapılmayacağı gibi trafikten çekme, hurdaya çıkarma, yurt dışına çıkarma nedeniyle tescil kapatma işlemleri mümkün olamayacak. vergi, amme alacağına dönüşecek olup bu alacak için vergi daireleri tarafından borcun tahsili için faiziyle icra işlemleri yapılması hatta haciz uygulanması da uygulamaya konabilecek.

Araç sahipleri gecikmenin yaşandığı her ay için yüzde 1.4 oranında gecikme faizi ile karşı karşıya kalabilir.

DEPREMZEDELER EK MTV ÖDEYECEK Mİ?

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden dolayı oluşan zararların kapatılması için mükelleflerden ek MTV ödemesi alınacak. Depremden dolayı mücbir sebep hali ilan edildi. Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elâzığ ile Sivas'ın Gürün ilçesinde deprem tarihi itibarıyla kayıtlı ve tescilli olan taşıtlar, deprem nedeniyle yıkılan veya ağır ya da orta hasarlı hale gelen binaların maliklerine ait taşıtlar, depremlerde ağır hasar görerek kullanılamaz duruma gelen taşıtlar ile deprem nedeniyle eşi veya birinci derece kan hısımlarından birini kaybeden mükelleflere ait taşıtlar ek MTV'den istisna tutulacak.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...