EK MTV ikinci taksiti için geri sayım başladı! Araç sahipleri dikkat gecikme zammı arttı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
EK MTV ikinci taksiti için geri sayım başladı! Araç sahipleri dikkat gecikme zammı arttı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Araç sahipleri dikkat! EK MTV'nin ikinci taksit ödemeleri için geri sayım başladı. Vergi, idari para cezasında uygulanan gecikme zammı oranında artışa gidildi. Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, aylık gecikme zammı oranı yüzde 3.5'e çıkarıldı.

Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle bu yıl ilk defa uygulanan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal istemi reddedilen EK MTV'nin ikinci taksit ödemelerinde son gün yaklaşıyor. EK MTV başta olmak üzere trafik cezaları, Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve gelir vergisi gibi kamu alacaklarına ödenmeyen borçlara ilişkin yeni karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni kararla kamu alacaklarında gecikme zammı yüzde 1 oranında artırıldı.

KAMU ALACAKLARI GECİKME ZAMMI YÜKSELDİ

14 Kasım 2023 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren bu yeni düzenleme ile kamu alacakları için uygulanan gecikme zammı oranında değişikliğe gidildi. TÜİK'in enflasyon verilerine dayanarak belirlenen yeniden değerleme oranlarına ek olarak devlete karşı ödenmesi gereken vergi borçlarına uygulananacak oran yüzde 2.5'ten yüzde 3.5'e çıktı.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, kamuya borç ödemelerinde uygulanan tecil faizi, yani borcun vadesinde ödenmemesi durumunda alıcı tarafa uygulanan ek maliyeti ifade eden faiz oranı da yüzde 24'ten yüzde 36'ya yükseltildi. 

BORCUNU GECİKTİREN FAZLASIYLA GERİ ÖDEYECEK

Yapılandırılmamış ve son ödeme tarihi geçmiş tüm borçlarda geçerli olacak olan bu oran, özellikle trafik cezaları, pasaport ve ehliyet ücretleri gibi birçok kamu borcunu kapsayacak şekilde belirlenen karara göre özellikle yüklü trafik borcu olan vatandaşlar, borçlarını günü gününe ödemedikleri takdirde fazlasıyla geri ödemek zorunda kalacak.

Ancak ilerleye dönemde açıklanacak yeniden değerleme oranlarına göre vergi borçlarındaki miktarlarda değişiklik olabilecek.

EK MTV'DE İKİNCİ TAKSİT İÇİN SON 30 KASIM

İkinci taksitin ödeme süresi 30 Kasım'da sona eriyor. Bu dönemi kaçıran araç sahipleri aylık yüzde 2,5 gecikme faizi ile ilk taksiti ödeyebilecek.
Ödemeler, Gelir İdaresi Başkanlığına ait "gib.gov.tr" internet adresi, İnteraktif Vergi Dairesi ve GİB Mobil uygulamasından, anlaşmalı bankaların kredi veya banka kartlarıyla banka hesabından, şubelerden, mobil, telefon ve internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek. Ayrıca, vergi dairesi veznelerine, PTT şubelerine de ödemede bulunulabilecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...