E-Ticaret’te dijital casusluğa geçit yok

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
E-Ticaret’te dijital casusluğa geçit yok

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Son dönemde ABD’li ve Çinli firmaların karıştığı dijital veri skandalları ülkeleri harekete geçirirken, Türkiye’nin bu konudaki altyapısı hazır.

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ'UN HABERİ - Ticaret Bakanlığının hazırladığı son E-Ticaret Kanunu ile veri casusluğuna karşı bir dizi tedbir alındı. E-Ticaret Kanunu ile vatandaşların ticari verilerinin sadece ticaretin geliştirilmesinde kullanılabileceği, başka ülkelerle paylaşılamayacağı hükmü konuldu. Ayrıca Kişisel Verileri Koruma Kurumu (KVKK) da veri sahiplerinin haklarını korumak ve kişisel verilerin hukuka aykırı işlenmesini önlemek amacıyla e-Ticaret platformlarına yükümlülükler getirdi. Bu yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi hâlinde e-Ticaret platformlarına 5 milyon 972 bin lira idari para cezası kesmekle yetkili olan KVKK, e-Ticaret sırasında kişisel verilerin kanuna uygun olarak işlenmesi, amacına uygun olarak kullanılması, veri sahibinin onayı olmadan kullanılmaması ve üçüncü kişi ve devletlere aktarılmaması yönünde karar çıkardı. Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe “Kişisel verilerin ve kişilere ait kullanıcı deneyiminin yapay zekâ algoritmaları ile analiz edilmesiyle hem kişilerin hem de ülkenin davranış modeli çıkarılabilir, o ülkeyi hedef alan siber saldırılar gerçekleştirilebilir” dedi. Dünyada online alışveriş yapanların sayısı 2,8 milyar kişiye ulaşırken, ABD nüfusunun yüzde 65’i, Çin nüfusunun yüzde 46’sı, Türkiye nüfusunun ise 42 milyona denk gelen yüzde 49’u online alışveriş yapıyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...