Durgunluk korkusuyla altın yine göze giriyor

Durgunluk korkusuyla altın yine göze giriyor

Ekonomi Haberleri

ABD'de yaşanan toparlanmaya rağmen küresel ekonomide artan durgunluk korkusu, yatırımcıları 2 yıldır hırpalanan altına yönlendirdi.

FED'in de dünyaya destek için "daha yavaş faiz artırımı" sinyali vermesi, altın fiyatlarını besledi. Küresel ekonomide son aylarda ABD'de görülen toparlanmanın dünya geneline yansımaması, "durgunluk" korkusunu yeniden piyasaların gündemine taşıdı. "ABD'nin parasal genişlemeyi bitirmesi" sebebiyle güçlenen dolar karşısında 2 yıldır düşüş trendinde olan altın, bu sefer küresel ekonomik büyümeye yönelik endişelerin etkisiyle son günlerde yeniden göze giriyor.Ekonomik büyümede yüzde 1.5-2 arası performansla sadece ABD ve İngiltere'nin öne çıkması, dünyanın geri kalanının ise vasat performans göstermesi endişeleri artırdı ve yatırımcıları yeniden "güvenli liman" arayışına yönlendirdi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) deflasyon tehlikesine yönelik aldığı tedbirlere rağmen, ağustosta yüzde 0.4 olan enflasyon, eylülde 0.3'e geriledi. Avronun dolar karşısındaki değeri de son 2 yılın en düşük seviyesine ulaşarak, 1.25'e yakın seyrediyor. Bölgenin en güçlü ekonomisine sahip Almanya'da bile Gayrisafi Yurtiçi Hasıla'nın 1. Çeyreğe kıyasla yüzde 0.2 azalması, en büyük ikinci ekonomiye sahip Fransa'nın 2. çeyrekte de büyüyememesi, bölgedeki durgunluğun yayıldığını gösteriyor. Japonya'nın parasal genişlemeye rağmen beklenen performansı yakalayamaması, Çin'in ekonomisinin gittikçe zayıflaması, Rusya ve Brezilya ekonomilerinde yaşanan ciddi yavaşlama, yatırımcıları korkutuyor.
Bu tablo ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerini de endişelendirdi.
Küresel büyümenin zayıflaması ve dolardaki son değerlenmenin, ABD'de ihracatı ve büyümeyi negatif etkileme riskinin bulunduğunu belirten FED yetkilileri de "güvercin" mesajlar verdi. FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer, "Yurt dışındaki büyüme beklenenden zayıf olursa, FED'i, sağladığı destekleri daha yavaş bir biçimde geri çekmeye yöneltebilir" dedi. FED yetkililerinden Daniel Tarullo da, "Dünya genelinde görülen büyüme konusunda endişeliyim. Yukarı yönlü risklerden çok aşağı yönlü riskler var. Belli ki kendi politikalarımızda bunu dikkate almamız gerekir" şeklinde konuştu. Chicago Fed Başkanı Charles Evans ise dolardaki yükseliş ve yurt dışındaki zayıf büyümenin, ABD'de enflasyonun yavaş seyir izlemesi ve "FED'in faiz artırması için daha az haklı gerekçe" anlamına gelebileceğini söyledi.
Bu açıklamaların da etkisiyle "güvenli liman" olarak öne çıkan ve son aylarda oldukça hırpalanan altın, 1235 doları görerek 23 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Gram altın da uzun bir aranın ardından yeniden 90 TL'yi gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...