Dünyanın en verimli santraline 400 milyon $

Dünyanın en verimli santraline 400 milyon $

Ekonomi Haberleri

Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali, 400 milyon dolar yatırımla kuruldu. İnşaatında 600 kişi çalışan santral, verimlilikte dünya birincisi Almanya'yı geçti.

Cengiz Holding'in Samsun'da 400 milyon dolar yatırımla kurduğu Samsun Doğalgaz Çevrim Santrali üretime başladı. İnşaatında 600 kişinin istihdam edildiği, üretim aşamasında 125 kişi çalışan santralle ilgili Samsun'da basın mensuplarıyla bir araya gelen Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, "Dünyanın en verimli santralini kurduk" dedi. Tamamen çevre dostu olarak tasarlanan ve kurulan santralde yüzde 61 verimlilik rekoru kırıldı. Daha önce bu rekor yüzde 60.75 verimlilik ile Almanya'da bulunan Irsching Doğalgaz Santraline aitti. Santralin rekor üstüne rekor kırdığını belirten Ömer Mafa'nın verdiği bilgiye göre, Türk mühendisleri ve işçilerinin hızı sayesinde santral 23 ay gibi kısa sürede üretime hazır hale geldi. Bu, dünyada en kısa sürede yapılan santral özelliğine sahip. Üretimde 125 kişinin istihdam edileceği santralin inşaatında 600 kişi çalıştı. Saatte 610 megavat elektrik üretecek olan santral, bu miktarla, nüfusu 1 milyonu aşan Samsun'un ihtiyacının iki katı üretime ulaşacak. Türkiye'nin ise saatte 39 bin megavat elektrik enerjisi tükettiği dikkate alındığında, Samsun santrali tek başına Türkiye'nin ihtiyacının yüzde 1.5'ini karşılamış olacak.
Santralin AB çevre normlarına uygun olduğunu da sözlerine ekleyen Mafa, "Biz 5 yıl sonrasını da düşünerek standartların üzerinde bir santral inşa ettik. Soğutma suyunu 1000 metre açıktan alıyoruz. Buradaki ısı farkı 1 derecenin üzerine çıkmıyor. Bunun da çevreye en ufak bir zararı yok. Zaten bu projenin finansmanı uluslararası bankalardan sağlandı. Bu bankalar bağımsız denetim şirketlerinin raporlarına göre kredi veriyor. Eğer çevreye zararlı olsa kredi bile alamazdık" diye konuştu.
Tüketim daha hızlı artıyor yatırımlar devam etmeli
Cengiz Holding Genel Koordinatörü Ömer Mafa, Türkiye'nin enerji ihtiyacının sürekli arttığını, ancak kurulu gücün aynı oranda artmadığını söyleyen Mafa, "Cengiz Grubu olarak 2000 yılında enerji sektörüne adım attık ve şu anda 970 MW'ı Samsun'da olmak üzere 1549 MW kurulu güce sahibiz. Halen 3393 MW enerji üretecek yatırımlarımız sürmekte. Türkiye'de 64 bin MW enerji üretiliyor. Yatırımlarımız tamamlandığında kurulu güç 4942 MW'ye, payımız yüzde 7.7'ye yükselecek" diye konuştu. Türkiye'de tüketim yüzde 1.6, yatırımın yüzde 0.3 arttığını söyleyen Mafa, bu farkın ithalatla karşılandığını, daha fazla enerji yatırımının şart olduğunu ifade etti.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...