Dünyanın ekonomisi İzmir'de tartışılacak

Dünyanın ekonomisi İzmir'de tartışılacak

Ekonomi Haberleri

Dünya ekonomisinde öne çıkan Türkiye'de, küresel ekonomi masaya yatırılacak

İzmir, dünyaya yön verecek kararlar için merkez olacak. Türkiye'nin dünyaya açılan en önemli merkezlerinden olan ve ülkemizin ilk iktisat kongresine ev sahipliği yapan İzmir, şimdi de dünya ekonomisinin geleceğine yön veren kararları alacak dünya devlerine ev sahipliği yapacak. Kalkınma Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek 5. İzmir Uluslararası İktisat Kongresi'nde "küresel ekonomide yeni dönem" masaya yatırılacak. 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek kongreye yurt içi ve yurt dışından davet edilen 2 bin 500'e yakın konuk arasında, IMF Başkanı Christine Lagarde, OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi gibi dünya ekonomisine yön veren isimler de bulunuyor. Kongre'ye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile kabinenin neredeyse tamamının katılması bekleniyor. nbsp;"Küresel Ekonomik Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi" olarak belirlenen tema, 3 gün boyunca 34 oturumda tartışılacak. Ar-Ge ve yenilik, bölgesel gelişme, yaşanabilir kentler, tarım ve tarıma dayalı sanayide dönüşüm, istihdam, uluslararası rekabet gücü gibi konular tartışılacak. Reel sektörün öne çıkacağı kongreyle İzmir, 1923 İzmir İktisat Kongresi'nin ardından yeniden dünya ve Türkiye tarihine mal olacak. İzmir İktisat Kongresi ve 24 Ocak kararları ile önemli dönemeçler yaşayan Türkiye'de bu kongrenin de, reel sektör açısından bir milat olması bekleniyor.

24 Ocak Kararları nedir?
24 Ocak 1980'de alınan kararlar ekonomik literatüre geçti. Dönemin Başbakanı Süleyman Demirel, 1979 yılında Başbakanlık Müsteşarlığı'na getirdiği Turgut Özal'dan yeni bir ekonomik istikrar programı hazırlamasını istemiş ve bu program kısa sürede hazırlanmış, şu kararlar alınmıştı:
gt; Yüzde 32.7 devalüasyon yapılarak günlük kur ilanı uygulamasına gidildi.
gt; Devletin ekonomideki payı küçültülüp tarım ürünü destekleri sınırlandırıldı.
gt; Dış ticaret serbestleştirildi, yabancı sermaye yatırımları teşvik edildi, kâr transferlerine kolaylık sağlandı.
gt; İhracat; vergi iadesi, düşük faizli kredi, imalatçı ihracatçıya teşvik getirildi.

İZMİR DE KAZANACAK
gt; EXPO OTURUMU: Buluşmaya EXPO 2020 için oy kullanacak üst düzey yöneticiler de davet edildi. Amaç, İzmir'in Expo 2020 adaylığını desteklemek.
gt; Hatıra pulu, parası, ilk gün zarfı, telefon kartı basılacak.
gt; Gemi turu ve İzmir, Efes, Şirince turları düzenlenecek.
gt; 1923 İzmir İktisat Kongresi'nde dünyaya entegrasyon kararları alınmıştı. Bu kongrede de Türkiye'nin içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin dünyanın dinamizminde aldığı rolün önemi ve geleceği de tartışılacak.

İzmir, 1923'te de zirveye ev sahipliği yapmıştı

İzmir İktisat Kongresi, Türkiye'nin ekonomik sorunlarının tartışıldığı ilk kongre olma özelliği taşır. Ekonominin dünyaya açıldığı merkezlerden biri olan İzmir'de yapılması, kentin önemini gösterir. 17 Şubat-4 Mart 1923'te İzmir'de gerçekleştirilmişti. İhracat, krediler, gümrük sorunları, vergiler, nakliye ücretleri belirlenip 23 Şubat 1923'te kararlar yayınlandı. Kongreye Türkiye'nin her yerinden çiftçi, tüccar, sanayici ve işçi örgütlerinden 1135 delege katılmıştı. Kongrede, yerli sanayinin nbsp;önemine işaret edilmiş, yabancı tekellerden kaçınılması kararı alınmış, sanayinin teşviki ile milli bankaların kurulmasının sağlanmasına karar verilmişti. İşçiye sendika hakkına da yine bu kongrede karar verilmişti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...