Dünyada gündem Merkez Bankası'nın faiz kararı: Erdoğan'ın hedefi tek haneli enflasyon

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Dünyada gündem Merkez Bankası'nın faiz kararı: Erdoğan'ın hedefi tek haneli enflasyon

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi

Enflasyonu tek haneye indirmeyi hedefleyen Merkez Bankası, faizi yüzde 25'ten 30'a yükseltti. Dünya basını, alınan kararı gündemine taşıdı ve Erdoğan'ın sıkı para politikasını desteklediğini duyurdu.

Türkiye'de enflasyonu düşürmek için adımlar atılmaya devam ediyor. 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurlu (PPK), politika faizini, geçen ay beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 17,5'tan yüzde 25'e çıkarmıştı. Yapılan 750 baz puanlık artışın ardından, şimdi de 500 baz puanlık artışa gidildi.

Böylece bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 25'ten yüzde 30 seviyesine yükseltilmesine karar verildi.

Türkiye'nin enflasyonu düşürmek için attığı adımlar ve son politika faizi kararı, dünya basınının gündemine oturdu. Dünya medyası son alınan kararı şu şekilde yorumladı:

BLOOMBERG: ERDOĞAN ONAY VERDİ

ABD merkezli Bloomberg, Türkiye'nin enflasyonu kontrol altına almak için faiz artırmaya devam ettiğini okurlarına duyurdu.

Haberde, "Türkiye Merkez Bankası büyük bir faiz artırımı daha gerçekleştirdi." denildi.

Merkez Bankası tarafından açıklanan faiz kararının, Bloomberg'ün anketine katılan çoğu ekonomistin tahminleri doğrultusunda gösterge faiz oranının yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkarıldığı belirtildi.

Üst üste dördüncü artışın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından başlayan sıkılaşma döngüsünü yoğunlaştırdığı vurgulandı.

Haberde "Son karar, Erdoğan'ın parasal sıkılaştırmaya açıkça onay vermesinin ardından geldi." notu paylaşıldı.

Ekonomistlerin, söz konusu artışın 2024 yılının ilk çeyreğinde, mart ayındaki yerel seçimlerden önce sonlandırılacağını düşündüğüne dair görüşleri paylaşılarak, "Seçimin ardından daha fazla faiz artışı beklenebilir." ifadesi kullanıldı.

FİNANCİAL TİMES: HAZİRAN AYINDAN BU YANA DÖRDÜNCÜ ARTIŞ

İngiltere merkezli Financial Times, "Türkiye, yüksek enflasyonu azaltmak amacıyla faiz oranını yüzde 30'a yükseltti." diye yazdı.

Türkiye'nin, yüzde 60'a yaklaşan enflasyonu dizginleme hamlelerini hızlandırdığı, haziran ayından bu yana dördüncü kez faiz artışına gidildiği belirtildi.

500 baz puanlık artışın, ekonomistlerin tahminleriyle uyumlu olduğuna işaret edilerek şöyle denildi

Perşembe günkü faiz artışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kamuoyu önünde sıkı para politikasına desteğinden birkaç hafta sonra geldi.

Erdoğan'ın, mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından atadığı ekonomi yönetim ekibinin, Türkiye'nin enflasyonla mücadele etmek için düğmeye bastığı ve yabancı yatırımcıları çekmeyi amaçlayan bir dizi başka adım da attığı kaydedildi.

Fransa merkezli haber ajansı AFP de enflasyonla mücadele için faizin yüzde 30'a çıkarıldığını son dakika notuyla duyurdu.

CNBC: HEDEF TEK HANELİ ENFLASYON

CNBC, faiz kararını okurlarını şu ifadelerle duyurdu, "Ankara çift haneli enflasyonla mücadele ederken, 500 baz puanlık sıçrama geldi." 

TCMB'nin faizi yükseltmeye başladıktan sonraki dönemde açıkladığı orta vadeli ekonomi programında enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesinin hedeflendiği anımsatıldı. Yılsonu enflasyon tahmininin yüzde 65 olduğu da aktarıldı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...