Dünya Altın Konseyi Türkiye'ye işaret etti: Altın talep rekor seviyede

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dünya Altın Konseyi Türkiye'ye işaret etti: Altın talep rekor seviyede
Ekonomi Haberleri

Dünya Altın Konseyi merkez bankalarının altın alımları hakkında raporunu yayımladı. Dünya altın konseyi enflasyonist baskılar nedeniyle 2022'de rekor seviyede altın alarak zirveye yerleşen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na işaret etti.

Türkiye, son yıllarda altın alışlarıyla öne çıkan ülkelerin başında geliyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 2022'de toplam 148 ton altın satın alarak bu alanda dünyada ilk sırada yer aldı. 

ALTIN ALIMLARI GERİLEDİ

Dünya Altın Konseyi (WGC) merkez bankalarının altın alımlarına yönelik verileri paylaştı. Bloombeg'de yer alan habere göre merkez bankalarının net alımları ikinci çeyrekte yüzde 64 düşüşle 103 tona geriledi.

TOPLAM TALEP YÜZDE 2 DÜŞTÜ

Merkez bankalarının altın alımları yılın ikinci çeyreğinde geriledi. Buna rağmen sağlıklı yatırım ve dayanıklı mücevher talebiyle beraber altın fiyatları desteklendi. İkinci çeyrekte, toplam altın talebi yıllık yüzde 2 düşerek 921 ton oldu. Ancak tezgâh üstü piyasa ve stok akışları dahil edildiğinde, toplam talep yıllık yüzde 7 artışla 1.255 ton olarak gerçekleşti.

PİYASAYA ALTIN DESTEĞİ

Bu durum talebi bir yıldan fazla bir sürenin en düşük seviyesine çekti. Bunun temel nedeni olarak ithalatın kısıtlanması sonrası yerel piyasasına 132 ton altın sağlayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın büyük satışları gösteriliyor. 

TÜRKİYE'DE TÜKETİCİ TALEBİ TIRMANDI

Dünya Altın Konseyi’nin raporunda, ülkedeki yüksek enflasyon ve seçimler nedeniyle oluşan istikrarsızlık endişelerinin bu yıl altın için tüketici talebinin tırmanmasına neden olduğu belirtildi. Özellikle Türkiye ve Çin’de altın fiyatlarının yerel para birimi cinsinden daha hızlı değer kazandığı, bununda talebe yansıdığı ifade edildi.

"ALTIN SATIŞLARININ TEKRAR OLMAYACAK"

WGC Stratejisti John Reade, “TCMB’nin ticari bankalara likidite sağlamak için altın satmasının tekrarını göreceğimizi sanmıyorum. Dolayısıyla daha iyi bir üçüncü çeyrek rakamı görmeyi bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Bloomberg

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...