Düğün sezonu başladı, aman dikkat! Sahte altın nasıl anlaşılır?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Düğün sezonu başladı, aman dikkat! Sahte altın nasıl anlaşılır?

Ekonomi Haberleri

Yükselen altın fiyatları ve açılan düğün sezonu dolandırıcıların iştahını kabarttı. Sektör temsilcileri sahte altını çıplak gözle gerçeğinden ayırt etmenin mümkün olmadığını belirterek altın alacakları uyarıyor.

KAAN ZENGİNLİ'NİN HABERİ - Düğün sezonunun açılması ve yükselen altın fiyatları, sahteciliği patlattı. Piyasada sahte altın furyası yaşanıyor. Sektör temsilcileri teknolojinin de gelişmesiyle birlikte neredeyse bire bir altın yapılabildiğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Avrupa’dan getirilen özel cihaz ve makinelerle merdiven altında üretim yapan kalpazanlar, kuyumcuların korkulu rüyası hâline geldi. İstanbul Kapalı Çarşı’da kuyumculuk yapan İsmail Çelik, piyasadaki altınların yüzde 15’inin sahte olduğunu ifade ederek Emniyet’in aldığı tedbirlere rağmen bir türlü önü geçilemediğini söyledi.

Eskiden sahte altının çıplak gözle bile anlamanın mümkün olduğunu ifade efen Çelik “Şimdilerde özel makineler ve kimyasallar kullanılıyor. Altının içini gümüş veya sarı bakır dediğimiz pirinç madeni ile dolduruyorlar. Gramı tutması için bu yöntemi uyguluyorlar. Kuyumcuların kendine göre yöntemleri var, anlayabiliyoruz ancak vatandaşın anlaması mümkün değil” dedi.

‘VATANDAŞ ANLAYAMAZ’

Kuyumcuların sahte altını anlama yöntemlerinden bahseden Çelik, şu ifadeleri kullandı:

“Mıknatıs yöntemi, mihenk taşına sürtme ve ayar suyu testi ile altın kesme testleri kuyumcular tarafından sıklıkla kullanılır. Mıknatıs gerçek altını çekmez ancak içinde başka materyaller varsa çeker, mihenk taşına sürtme yönteminde altın taş üzerinde sarı rengini bırakır ve ayar suyu ile temizlenmeye çalışıldığında sarı renk kaybolmaz.

Kesme yönteminde ise altın kesilerek tekrar ayar suyu ile test edilerek kaplama olup olmadığı veya içerisinde herhangi bir başka materyal olup olmadığı anlaşılır” diye konuştu.

NASIL ANLAŞILIR?

  • Sahte altın genellikle gerçek altından daha parlak olur.
  • Sahte altın farklı ışıklarda renk değiştirir.
  • Gerçek altın hiçbir farklı ışık altında değişmez.
  • Sahte altın çok daha hafif olur.
  • Gerçek altın bükülmez, kırılmaz ve parlaklığını kaybetmez.
  • Mıknatıs ile yaklaştırıldığında çekiyorsa bu sahte altındır.
  • Seramik tabak yönteminde seramik bir tabağa altın ile çizikler atılır. Eğer tabakta oluşan çizgiler siyah ise altın yüksek ihtimalle sahtedir. Eğer oluşan çizgiler altın rengindeyse bu, altının gerçek olduğunu gösterir.

İMİTASYON ALTINA DA İLGİ ARTTI

Sahte ve imitasyon altınlara da ilginin arttığı belirtiliyor. Kapalı Çarşı’da kuyumculuk yapan Hakan Ersöz imitasyon altın pazarının hızla büyüdüğüne dikkat çekerek. “Gündelik hayatında altın takı kullanan insanlar bu imitasyon ürünleri tercih ediyor. Görüntüde hiçbir fark yok. Kolye küpe, bilezik, yüzük ve set satışları gayet iyi gidiyor. Kuyumcular artık imitasyon ürün de satmaya başladı çünkü talep var” dedi.

Düğünler için imitasyon altın alındığını da dile getiren Ersöz “Bunu gelin ve damada takmak yerine, düğünde gösteriş amaçlı takanlar var. Tabii evli çiftlere de takılan imitasyon altınlar olduğuna da şahit oluyoruz” diye konuştu.

İmitasyon altın kolye, küpe, bileklik gibi setlerin fiyatı 1.000 liradan 4 bin liraya kadar çıkıyor. İmitasyon çeyrek altın fiyatı 250 lira, cumhuriyet altını fiyatı ise 2 bin lira civarında seyrediyor.

Düğün sezonu başladı, aman dikkat! Sahte altın nasıl anlaşılır?

DÜĞÜN İÇİN ALTIN KİRALAMA YAPAN DA VAR

Düğünler için altın kiralama yapıldığını ifade eden Hakan Ersöz “Bu da faklı bir yöntem. Bazı kuyumcular kiralama yapıyor. Düğün sezonunda takı için altın kiralanıyor. Bunun karşılığında çek veya senet yapılıyor, ya da kredi kartından çekim yapılıp altınlar geri getirildiğinde para iade ediliyor. Tabii bunu herkes yapmıyor. Tanıdık ve güvenilir insanlar olması lazım ama bu yöntemde rağbet görüyor” dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...