‘Döviz’li sözleşmelerde TL’ye geçiyoruz

Düzenleyen:
‘Döviz’li sözleşmelerde TL’ye geçiyoruz

Ekonomi Haberleri

Köprü ve havalimanı gibi işlerin ödemeleri, TMSF’nin satışları ve alacakları, TCMB’nin ihracatçılardan tahsilatı Türk lirası ile gerçekleşecek

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye ekonomisinin temelinin sağlam olduğunu, daha önce de benzer dalgalanmalar yaşandığını belirterek “Kimse endişeye kapılmasın. Türkiye’de ekonomi ile ilgili bu dalgalanma, bütün dünyada var olan bir durumdur ve geçicidir” dedi. İstanbul Sağlık Fuarı’nın kapanışında yaptığı konuşmada ekonomideki gelişmelere de değinen Yıldırım, şunları söyledi: Piyasaların, yatırımcılarımızın tedirginliklerini gidermek bizim görevimiz. Tedbirleri aldık. Bunun iki boyutu var. Bir, parasal tedbirler. Bunlarla ilgili Merkez Bankası çalışıyor. İkinci olarak biz de bu dönemde dövize olan ihtiyaçta bir sıkıntı yaşanmaması için bir takım önlemler aldık. Bunlardan biri, devletin yaptığı sözleşmelerin dolar cinsinde olanları Türk parasına çeviriyoruz. Bu, 5 milyar dolarlık bir kaynağın piyasadan çekilmemesi anlamına geliyor. İhracatçılarımız, biliyorsunuz ihracat yapmak için önce Merkez Bankasından döviz satın alıyor, ihracat bitince borcu geri ödüyor. Bu şekilde döviz alanlara, borcunu geri öderken döviz yerine TL ödeme kolaylığı getirdik. Bu da yaklaşık 2 milyar dolar... Türkiye içinde yapılacak sözleşmelerin de TL üzerinden yapılması kararını aldık. Bütün bunları topladığımızda, kısa ve orta vadede 10 milyar dolarlık bir kaynağı piyasanın emrine vermiş oluyoruz. Merkez Bankasının net rezervlerine dokunmadan, piyasaya dolar satmadan, böyle bir kaynağı oluşturmuş bulunuyoruz.

Öte yandan alınan tedbirler kapsamında, TMSF’nin portföyünde bulunan alacaklar da TL olarak tahsil edilecek. Fonun satışını gerçekleştireceği kuruluş ve eşyaların karşılığında da TL alınması planlandı. Böylece dövize talebin azaltılması hedefleniyor. Vatandaştan da benzer duyarlılık bekleniyor. Ticari sözleşmelerin TL üzerinden yapılması, AVM’lerden ofislere kadar kiralama işlemlerinde de TL’nin tercih edilmesi isteniyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...