Dövizde hızlı artış ve iniş ihracatçıyı yakıyor

Dövizde hızlı artış ve iniş ihracatçıyı yakıyor

Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Büyükekşi, 'Kur, oynayanın elini yakıyor" derken; İHKİB Başkanı, "İhracatçı ateşten gömlek giyiyor' dedi.

Düşük kurda ihracat imkânları azalan ihracatçılar, dengeli kura vurgu yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, dış ticarette fırsat yılı olmasını bekledikleri 2014'ü, Orta Vadeli Program (OVP) hedefi olan 166.5 milyar dolarlık seviyeye ulaştırabileceklerini söyledi. TİM'in kuruluşunun 20. yılı sebebiyle ilk defa hazırlanan "Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu 2014"ü açıklayan Büyükekşi, kurdaki hareketlilikle ilgili soru üzerine, "Dövizde ne hızlı artış ne de düşüş istiyoruz. Kur, oynayanın elini yakıyor. İhracatla ilgili çok güzel bir hava yakaladık. İthalat düşüyor. Bu havayı kaybetmemeliyiz. Cari açık azalıyor. burada ihracatın büyük katkısı var" dedi. Merkez Bankası'nın piyasayı iyi okuyup enflasyon rakamlarını da göz önüne alarak kademeli bir faiz indirimine başlaması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, "2006'daki geçmiş de iyi tahlil edilmeli. Kur aşağı doğru gidiyor, gitmemeli. Merkez Bankasına büyük görev düşüyor. Döviz alması gerekiyorsa alsın. Faiz düşürmesi gerekiyorsa düşürmesi lazım. Bunun zamanı yok. Mayıs sonu ya da haziran sonu demeye gerek yok. Bunu sadece ihracat için değil, Türkiye ekonomisi için söylüyoruz" diye konuştu.
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de önce hızlı yükselip ardından düşen kurlara dikkat çekti ve nbsp;"Bu gel-git ortamına müdahale edilmezse kimse ihracatçıdan rekor beklemesin. 2.35 TL'yi gören dolar 2.07'ye, 3.20'leri gören avro 2.85'lere kadar düştü. Bu ortamda sipariş yazan ihracatçı ateşten gömlek giymiştir. Tercihimiz yüksek kur değil, öngörülebilen kur" dedi.

YARALAR SARILMADI
İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 1 TL=1 dolar konuşmalarının acısını saramadıklarını belirterek, "Bu gel-git ortamı bitmedikçe ihracatçı ayağa kalkamaz. Biz haklı çıkmaktan bıktık. Kur riskimiz en aza inerse bizimle birlikte Türkiye kazanır" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...