Don spekülatörleri hiç heveslenmesin

Don spekülatörleri hiç heveslenmesin

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin sebze meyve deposu Antalya'daki üretici, havalar soğumadan don ihtimaline karşı tedbirini aldı.

Üretimin yeterli olmasına rağmen bazen ihracat, bazen soğuk hava bahanesiyle fiyat artıran aracılara üreticiden engel geldi. Türkiye Sebzeciler, Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu Başkanı Ali Karaca, yurdun büyük nbsp;bölümünde kış döneminin ağır geçmesine rağmen sebze üretiminin normal seyrinde sürdüğünü söyledi. Fiyatların arz ve talep dengesine göre oluştuğunu hatırlatan Karaca, "Havalar soğuduğunda üretim azalır ve bu da fiyatları yükseltebilir. Ancak üretim yeterli. Yağış olmayan yerlerde üretim zaten yüksek. Önemli fiyat değişikliği olacağını sanmıyorum" diyerek suni zamlara karşı tüketiciyi uyardı.

SERALARI ISITIYORLAR
Meteoroloji Müdürlüğü'nden soğuk havaya ilişkin uyarıları alan üreticiler ise, daha önceki yıllarda olduğu gibi, don olayını minimum zararla atlatmak için tedbir alıyor. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin 3-5 derece altına düşeceği tahmini üzerine harekete geçen üreticiler, başta domates ve salatalık gibi 'turfanda' ürünleri korumak için seraları ısıtma yoluna gidiyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hal Müdürü Dilaver Demir, üreticilerin sebze ve meyveyi sorunsuz şekilde hale getirdiğini, Antalya'nın tek başına iç piyasanın yaş meyve ve sebze ihtiyacının yüzde 40'ını, ihracatın ise yüzde 25'ini karşıladığını söyleyen Demir, "Kilosu 30 kuruşa da 1.2 liraya da portakal var. İstanbul'da fiyatlar neden bu kadar yüksek anlamıyorum" dedi. nbsp;
Don spekülatörleri hiç heveslenmesin
HAL FİYATLARI AYNI

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı da "6 aylık üretim gayet iyi. Herhangi bir sorun yaşanmadı. İstanbul'da fiyatların 5-6 kat arttığı söyleniyor. Hal kayıtlarına bakın, Antalya'da sıradışı artış yok. İstanbul'da artan fiyatlar bizden kaynaklanmıyor" dedi.

ÜRETİM YETERLİ

Türkiye'nin sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 40'ını tek başına karşılayan Antalya'da üretimin yeterli olduğunu söyleyen hal esnafı, en düşük ve en yüksek fiyatları açıklayarak, tüketicileri fahiş fiyatlara karşı uyardı. Üreticiler, "Mevsimi dışında üretilen sebze ve meyvede koruma daha zor. O ürünlerde fiyat yüksek" uyarısı da yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...