Dolar/TL yeni rekor kırdı! İslam Memiş TCMB sonrasında elinde dolar olanları uyardı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar/TL yeni rekor kırdı! İslam Memiş TCMB sonrasında elinde dolar olanları uyardı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun (PPK) faiz kararı öncesinde dolar atağa kalktı. Kritik karar öncesinde adım adım 29 TL'ye yaklaşan Dolar/TL bugün bir kez daha tarihi zirvesini yeniledi. Finans Analisti İslam Memiş, kritik faiz kararı sonrası elinde dolar olanları rakamlarla uyardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün piyasaların merakla beklediği politika faizi kararını açıklayacak. Merkez Bankası'nın kararı öncesinde döviz kurlarında yükseliş sürüyor. Dolar 28.80 TL'nin üzerinde adım adım 29 TL'ye doğru giderken, Euro ise 31.50 TL'nin üzerinde fiyatlanmayı sürdürüyor. Finans anlasti İslam Memiş elinde dolar olanları uyardı. Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner ise faiz kararı sonrası için rakam verdi.

DOLAR KURUNDA YENİ REKOR

Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesinde Dolar/TL tüm zamanların rekorunu kırdı. Geçen hafta gördüğü en yüksek seviyeyi 28,9384 TL'ye çıkardıktan sonra haftayı 28,6980 TL'den kapatan dolar kuru, dünkü işlemlerde 28.80 TL'nin üzerinde seyretti. Dolar, bugün 28.88 TL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesini yeniledi.

Uluslararası piyasalarda dolar endeksi 103,65 puandan işlem görürken, Dolar/TL anlık olarak 28.86 seviyesinden işlem görüyor.

EURO YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR

Doların küresel gücünün zayıflamasıyla dün yükselişe geçen Euro da Merkez Bankası kararı öncesinde yükseliş eğilimini sürdürüyor. Tüm zamanların en yüksek seviyesini 31,6462 liraya taşıyan Euro/TL kritik karar öncesinde bugün 31.5972 TL'ye kadar yükseldi. Euro/TL anlık olarak 31.5533 TL'den işlem görüyor.

Diğer döviz kurlarındaki tablo ise şu şekilde:

  • İngiliz sterlini yüzde 0,12 yükselişle 36,0745 lira
  • İsviçre frangı yüzde 0,08 yükselişle 32,6262 lira
  • Rus rublesi yüzde 0,35 yükselişle 0,3271 lira
  • Çin yuanı yüzde 0,15 yükselişle 4,0367 lira
  • Japon yeni yüzde 0,16 yükselişle 0,1931 lira

DOLAR FAİZ KARARI SONRASINDA NE OLUR?

Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrasında piyasalarda yaşanabileceklere ilişkin değerlendirmede bulundu. Hem altın, hem dolar hem de borsa için tahminde bulunan Ekonomist Tufaner, “Beklentiler dahilinde 250 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleşirse dolarda 30 TL, Borsa İstanbul’da ise 8200 seviyesinin kısa sürede aşılması kuvvetle muhtemel. Doların yükselişine ons fiyatının da eşlik ettiğini düşünürsek gram altında da yukarı yönlü hareketler görebiliriz. Ancak, agresif bir faiz artışı gerçekleşirse hem doların hem de borsanın baskılanacağını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

İSLAM MEMİŞ ELİNDE DOLAR OLANLARI UYARDI

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise elinde dolar olanları uyardı. TV 100'deki köşe yazısında ünlü Finans Analisti şu değerlendirmeyi yaptı: 

"2024 itibariyle Fed’in faiz artırımlarını sonlandıracak olması, bugünkü 103,05 dolar seviyesindeki dolar endeksini (dxy) 92 seviyesine kadar geri çekebilir. Yani, dolar uluslararası piyasalarda değer kaybedebilir. Dolar/TL değil, dolar endeksi! Yıl sonu 29,70, 2024 zirvesi 45 lira seviyeleri.

2024’ün ilk çeyreği 30-35 lira aralığında bir kur görebiliriz. “Dolar 45 lira olacaksa, neden elimde tutmayayım?” diye soran bir kişi PARİTE işlemini anlaması gerek. Doların 45 lira olacağı bir seviyede euronun 50 lira seviyesinin üzerinde olması kaçınılmaz olabilir. 

Israrla dolar biriktirenler bunu alışkanlığından dolayı yapıyor. TCMB’nin 250 baz puan artırması bekleniyor. Aralık toplantısında da 250 baz puan faiz artırması bekleniyor. Bugün yüzde 35 olan faiz yüzde 40 olacak demek. Faiz, kur ve enflasyon ortak seviyede buluşabilir. Doları bir yatırım aracı olarak gören, biriktirmeye devam edenler, çok geç olmadan bir kez daha düşünmeli!"

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...