Doların saltanatı yeni başlıyor: Dünyaca ünlü banka tahmininde U dönüşü yaptı

Düzenleyen: / Kaynak: Foreks Haber, Türkiye Gazetesi,
- Güncelleme:
Doların saltanatı yeni başlıyor: Dünyaca ünlü banka tahmininde U dönüşü yaptı

Ekonomi Haberleri  / Foreks Haber, Türkiye Gazetesi,

Dünyaca ünlü banka dolar tahmininde U dönüşü yaptı. Doların saltanatının yeni başladığını söyleyen Londra merkezli banka stratejistleri, doların gelecek yıl daha da güçleneceğini belirtti.

Küresel piyasalarda ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahin" adımlarının sonuna henüz gelinmediğine dair endişeler giderek büyüyor. Böyle bir ortamda piyasalar ABD'de enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararına odaklandı. Fed'in faiz artırma ihtimali güçlendikçe dolar küresel piyasalarda giderek güçleniyor. Dolar endeksi son altın ayın en yüksek seviyesine yakın işlem görmeye devam ederken, dünyaca ünlü banka tahmininde değişiklik yaptı.

DOLAR TAHMİNİNDE U DÖNÜŞÜ

Londra merkezli banka HSBC stratejistleri dolara ilişkin yeni rapor yayımladı. ABD doları tahmininde bir U dönüşü yapan stratejistler, dünyanın rezerv para biriminin zayıf küresel ekonomik beklentiler nedeniyle önümüzdeki yıl daha da güçleneceğini öngörüyor.

SALTANATI DAHA UZUN SÜRECEK

ABD ekonomisine bağlı varlıklara olan talebi artırması nedeniyle doların değer kazanması gerektiğini belirten HSBC stratejistleri "Kral dolar zaten bir geri dönüş yapıyor ama saltanatı daha uzun sürebilir. Sıkılaştırma etkisini göstermeye başladıkça, küresel büyüme görünümündeki duraksama konjonktür karşıtı dolara daha fazla fayda sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptılar.

Doların Fed'in herhangi bir politika gevşeme döngüsüne dayanabileceğini belirten uzmanlar  "Avrupa, Çin ve diğer ekonomiler için daha zor bir görünümle, piyasa küresel büyümeye yönelik aşağı yönlü riskleri giderek daha fazla görebilir ve geniş doları daha fazla kucaklayabilir" diye yazdı.

Banka, daha önce 1,15 olarak tahmin ettiği Euro'nun 2024'ün ilk çeyreğinde dolar başına 1,03'e düşeceğini öngördü. Yen ise aynı dönemde dolar başına 148 seviyesine gerileyebilir ki bu da daha önceki 132 seviyesinden belirgin bir dönüş anlamına geliyor.

DOLAR/TL'DE BU HAFTA

Merkez Bankası'nın (TCMB) beklentileri aşan sürpriz faiz kararıyla yüzde 7'ye yakın kayıp yaşayarak tepetaklak olan dolar kuru, şahin hamlenin ardından dün anlık olara 27 TL'nin üzerine sıçradı. Faiz kararının ardından ilk kez 27,2329 lirayı görse de dolar, daha sonra geri çekildi. Bu hafta nispeten toplayan Dolar/TL haftayı yüzde 0,50 değer kazanarak 26,8510 liradan tamamladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Foreks Haber, Türkiye Gazetesi,
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...