Doların rakibi yükleniyor

- Güncelleme:
Doların rakibi yükleniyor

Ekonomi Haberleri

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir araya gelen BRICS ülkeleri dolara karşı ortak parayı görüşecek. Ayrıca yerel para ile ticaretin artırılması ve ittifakın genişlemesi konuları da masaya yatırılacak.

EKONOMİ SERVİSİ - ABD dolarına yönelik yüzyılın harekâtı başladı. Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde bir araya gelen BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkeleri 22-24 Ağustos tarihleri arasında üç gün boyunca dolara olan bağımlılığın azaltmanın ve yerel para ile ticaretin artırılmasının yollarını arayacak. Ayrıca gündemde ortak para biriminin oluşturulması ve ittifakın genişlemesi var. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping zirveye katılmak için Johannesburg’a giderken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle hakkında çıkarılan uluslararası tutuklama emri nedeniyle zirveye katılmıyor.

Doların rakibi yükleniyor

DÜNYANIN YÜZDE 40’INI TEMSİL EDİYOR

3,2 milyarın üzerinde toplam nüfusa sahip BRICS ülkeleri, dünyanın ortalama 8 milyarlık nüfusunun neredeyse yüzde 40’ını oluşturuyor. Bu ülkeler bir araya geldiğinde küresel gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) dörtte birini temsil ediyor ve dünya ticaretinin yüzde 16’sına karşılık ediyor. BRICS iş birliği mekanizmasının, yükselen piyasalar ve büyük ölçekli gelişmekte olan ülkeler açısından kilit bir platform işlevi gördüğüne dikkati çeken Çin Devlet Başkanı Cinping, grubun yıllar içinde ekonomik büyüme, daha iyi bir küresel yönetişim ve uluslararası ilişkilerde daha fazla demokrasi için yapıcı güç hâline geldiğini vurguladı. Şi, Güney Afrika’nın ev sahipliğindeki zirvenin BRICS mekanizmasının gelişiminde önemli bir eşik olacağına ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki dayanışma ve iş birliğini yeni bir düzeye çıkaracağına inandığını dile getirdi.

40 ÜLKE SIRADA BEKLİYOR

Şu ana kadar 40’tan fazla ülke BRICS’e katılma isteğini bildirdi. Bu ülkeler arasında İran, Suudi Arabistan, Arjantin, Birleşik Arap Emîrlikleri, Cezayir, Bolivya, Endozenya, Mısır, Etiyopya, Küba, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Komorlar, Gabon ve Kazakistan yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018’de özel davetli olarak katıldığı BRICS zirvesinde Türkiye’nin de üyelikle ilgilendiğini belirtmişti. BRICS’e üyelikle ilgilenen ülkeler, grubu geleneksel Batılı güçlerin baskın olduğu küresel camiaya alternatif olarak görüyor ve üyeliğin kalkınma finansmanı ile ticaret ve yatırımın arttırılması gibi faydaların önünü açabileceğini umuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...