Dolar yerinde saydı altın şaha kalktı

Düzenleyen:
Dolar yerinde saydı altın şaha kalktı
Ekonomi Haberleri

Dolar 2016’da darbe girişiminin etkisiyle 3,10 TL’ye dayansa da, 8 aylık performansı yatay seyretti. Altın (ons) ise yüzde 28 yükseldi

Yılın 8 ayı geride kalırken, yatırım araçlarının performansı da ortaya çıkmaya başladı. Geçen yılın kapanışından bu yana fiyatı yüzde 28 artış kaydeden altın (ons), en fazla kazandıran yatırım aracı oldu. Uluslararası piyasalarda özellikle Merkez Bankalarının politikalarına ilişkin belirsizlikler, negatif faiz uygulamalarının yayılması ve jeopolitik risklerle artan altın talebi, hem ons hem de gram fiyatının yükselmesini sağladı. 1065 dolardan yıla başlayan ons, 1.333 dolara kadar çıktı. Gram altın ise 99 TL’den 125 TL sınırına kadar yükseldi. Dolar ise ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artırımında çok yavaş davranmasının etkisiyle sınırlı bir yükseliş kaydetti ve yılın başından bu yana yüzde 1,8 değerlendi. Mayıs ayındaki hükûmet değişikliği ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi ile 3 liranın üzerini test etse de, bu seviyelerde tutunamadı ve cuma kapanışı itibarıyla 2,97 lira seviyesinde dengelendi. Aynı süreçte avro yüzde 5,1 değer kazanırken; sterlin, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının etkisiyle yüzde 9 değer kaybetti.

‘ONS’TA 1.400 $ HEDEFİ

Meksa Yatırım Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, “2016, oldukça önemli gelişmelerin yaşandığı bir yıl olmaya devam ediyor. Avrupa ve Japonya başta olmak üzere merkez bankalarının parasal genişleme adımlarını hızlandırması, bunun sonucunda 13 trilyon dolara erişen negatif faizli devlet tahvili, Brexit, petrol fiyatlarının seyri ve FED’in faiz artırımına yönelik gelişmeler, yılın başından bu yana piyasalarda dalgalanmalara sebep oldu. Yıl sonuna kadar yine bu olgular ağırlıklı olarak konuşulacak. Yurt içinde Merkez Bankasının sadeleşme adı altında marjinal fonlama maliyetini düşürmesi, darbe girişimi, kredi derecelendirme kuruluşlarının negatif açıklamaları ve Suriye sınırındaki gelişmeler de piyasaları etkiledi. Kur piyasası gerek yurt içi gerekse yurt dışı belirsizlikler karşısında daha kırılgan. FED ve kredi derecelendirme kuruluşları tarafında negatif bir gelişme olması durumunda dolar, 3,10-3,15 aralığına yükselebilir. Ons fiyatında da FED kararları belirleyici. Buna karşılık bol likidite ve negatif faizli tahviller sebebiyle yükseliş eğiliminin destek bulması kaçınılmaz. Yıl sonuna kadar 1.400 dolar gündeme gelebilir” diye konuştu.

BANKALAR KAZANDIRDI ULAŞTIRMA KAYBETTİRDİ

Borsa, yılın başından bu yana hükûmet değişikliği, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve jeopolitik riskler gibi olağanüstü gelişmelere rağmen yükseldi. Geçen yıl yatırımcısına yüzde 16 zarar ettiren borsa endeksi, 2015 kayıplarının yarısını telafi etti. Hisse senetleri, 2015 kapanışından bugüne kadar ortalama yüzde 7,4 değer kazancıyla yatırımcısının yüzünü güldüren enstrümanlardan oldu. Borsa İstanbul’da gerek yüksek işlem hacmi gerekse derinlik anlamında en çok tercih edilen sektörlerin başında gelen bankacılıkta hisselerin kazancı yüzde 10’u aştı. Düşüşe geçen faiz oranlarının kârlılıklara pozitif yansıması ve faizlerdeki gerileyişin devam edeceğine ilişkin beklentiler, bankacılık hisselerini destekledi. Endeksi aşağı çeken sektörlerin başında ise ulaştırma geldi. Rusya ile yaşanan gerilim ve jeopolitik gelişmeler nedeniyle ulaştırma sektörü, yatırımcısına yüzde 28 kaybettirdi. Turizmdeki kayıp da ortalama yüzde 10’u buldu. Analistler, Türkiye’nin notunda indirime gidilmeyeceği beklentisinin güçlenmesi ve FED’in faiz artırımı konusunda yavaş davranması hâlinde, BIST 100 endeksinin 84.000 seviyesine kadar yükselebileceğini belirtiyor. Olumsuz senaryoda ise 74.000-72.000 bölgesi önce çıkacak.

ALTIN HESAPLARI ERİYOR

Bankalardaki altın hesapları, bu yılın ilk yarısında rekor üstüne rekor kıran altın fiyatları sebebiyle erimeye başladı. BDDK verilerine göre, geçen yılın ilk yarısında 11 milyar 374 milyon lira olan yurt içi ve yurt dışı yerleşik kıymetli maden depo hesaplarının tutarı, bu yılın aynı döneminde 9 milyar 671 milyon liraya geriledi. Bankalarda tutulan altın hesapları böylece yüzde 15 azaldı. Hesapların büyüklüğü, 2013’teki 20 milyar liralık “rekor” seviyenin ise yarısına gerilemiş oldu. 2013’ün ilk yarısında yaklaşık 268 ton seviyesinde bulunan altın miktarı, 76 tona kadar indi. İstanbul Altın Rafinerisi Genel Müdür Yardımcısı Evren Yaşar, altın mevduatının gelişiminin altın fiyatları ile ters korelasyona sahip olduğunu ifade ederek; fiyatlarındaki yükselişin, mevduat azalmasının önemli sebebi olduğunu vurguladı. Yaşar, “Bankaların altına daha yüksek kâr payı vermeleri, mudilerin satış duyarlılığını azaltabilir. Bu şekilde altın mevduatı daha kalıcı olabilir” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...