Dolar yeniden atağa kalktı: Yükseliş ne anlama geliyor? Uzman isimler tek tek anlattı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
- Güncelleme:
Dolar yeniden atağa kalktı: Yükseliş ne anlama geliyor? Uzman isimler tek tek anlattı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ekonomim

Dolar, emtia piyasasına karşı yeniden güçlenmeye başladı. Uluslararası piyasada dolar endeksi son 1 yılın zirvesine yakın izlerken, yurtiçinde Dolar/TL tarihi zirveyi gördü. Peki doların güç kazanması ne anlama geliyor? Uzman isimler tek tek anlattı.

Fed'in şahin tonda pas geçmesiyle yükselişe geçen dolar endeksi son 10 ayın zirvesine yükselirken, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı sonrasında 27 TL'nin üzerinde emin adımlarla ilerleyen Dolar/TL, yeni rekor seviyeyi test etti.  Dolar endeksi 106,32 ile 30 Kasım 2022'den bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Dolar/TL ise 27,49 TL'yi gördü. Uzmanlar doların yeniden güç kazanmasını Türkiye açısından etkilerini değerlendirdi. 

DOLARIN GÜÇ KAZANDIĞI BİR SÜREÇTEYİZ

Ekonomim'de yer alan habere göre uzmanlar doların yeniden güç kazanmasının yurtiçinde döviz kurlarındaki baskının yüksek kalabileceği ve dış kaynak sorunlarının gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ata Yatırım Hazine Direktörü Yalaz Özkanlı, ABD tahvillerinde yaşanan yükselişe dikkat çekti. Özkanlı, "ABD getiri eğrisinin yüksek seyrini koruması, doların da diğer para birimleri karşısında güçlü kalmasına neden oluyor; bu paralelde dolar endeksinin de 106 seviyesinin hemen altında güçlü seyrettiği bir süreçten geçiyoruz." dedi.

DOLARIN GÜÇLÜ SEYRİ DIŞ KAYNAK SORUNU ARTIRACAK

Yüksek ABD faizleri, gelişmekte olan ülkeler için fon akımlarının zayıflaması anlamına geleceğini belirten uzman isim, "Türkiye gibi cari denge konusunda nispeten daha kırılgan ülkeler için dış kaynak sorunlarını gündeme getirebilecektir. Dolar endeksinin güçlü seyrinin ayrıca Türkiye özelinde döviz kurları üzerindeki baskının yüksek kalmasına neden olmasını da öngörebiliriz." ifadelerini kullandı.

DOLAR GÜÇLENİRKEN ALTIN BASKILANIYOR

Dinamik Yatırım Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş dolar güç kazanırken, altının baskılandığını belirtti. Yavaş, şu yorumu yaptı:

"Dolar endeksindeki yükselişte, ABD’nin borçlanmasına ilişkin tahvil getirilerindeki yükselişin etkili olduğu görüşündeyiz. Piyasalardaki likiditenin çekilmesi ve tahvil getirilerindeki yükselişin devam edeceğini 10 yıllık tahvil getirilerinde yaklaşık yüzde 4,75 seviyelerine ulaşacağını tahmin etmekteyiz. Bu durum dolar cinsi varlıklarda değer kazanımlarına yol açarken, başta altın olmak üzere emtia grubunda baskıya yol açıyor. İçeride ise, hala rasyonel politikalara dönüş niyetimiz olsa da istenilen noktaya mesafemiz daha var. Dolayısıyla dövizlerde bunun yansımasının sınırlı olduğu görüşündeyiz." 

S&P’DEN "KKM VE REZERV" UYARISI

Uluslararası piyasada doların hakimiyeti giderek artarken, yurt içinde ise ekonomi yönetiminin KKM'den çıkış stratejisi takip ediliyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, "Merkez Bankası Haziran’dan bu yana haftalık repo faiz oranını toplamda 2,150 puan arttırdı. Ancak, kur korumalı mevduat programının maliyetinin Merkez Bankası'na kayması sınırlı net rezervler üzerinde bir başka yük" dedi.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...