Dolar ve gram altın TCMB öncesi atağa kalktı: Yeni zirveler test edildi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar ve gram altın TCMB öncesi atağa kalktı: Yeni zirveler test edildi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Piyasaların merakla beklediği Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde, dolar kuru atağa kalktı. Dolar/TL, 27.30 TL'yi görerek son bir ayın rekorunu kırdı. Gram altın ise son iki haftanın en yüksek seviyesini gördü.

Ekonomi gündeminin bugünkü en önemli maddesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından açıklanacak faiz kararı olacak. Bugün 8. kez toplanacak Merkez Bankası öncesinde dolar kurunda yükseliş hız kazanıdı. Dolar veri öncesinde son bir ayın zirvesine çıkarak rekor tazeledi.

YILIN SEKİZİNCİ, ERKAN'IN 3. KARARI OLACAK

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu bugün faiz kararını açıklayacak. Kurul, yılın 8'inci faiz kararını vermek üzere saat 14.00'da toplanacak. Seçimlerin ardından Merkez Bankası'nın başına geçen Hafize Gaye Erkan üçüncü politika kararına imza atacak. 

27 AY SONRA FAİZ ARTIŞINA GİDİLDİ

Merkez Bankası Bankası Hafize Gaye Erkan başkanlığında yapılan ilk toplantıda 27 ay sonra ilk kez faiz artışına gidildi. Haziran ayı PPK toplantısında politika faizi 650 baz puanlık artışla yüzde 8,5'tan yüzde 15'e yükseltildi. Temmuz ayında bir kez daha artış yapılarak politika faizi yüzde 17.5'a çıkarıldı. İki ayda toplam 900 baz puan artış yapılmış oldu.

DOLAR/TL'DE SON BİR AYIN ZİRVESİ

Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesini gören Dolar endeksi 103,642 puan ile rekor seviyeye yükseldi. Doların uluslararası piyasada güç kazanması Dolar/TL'de yükselişi beraberinde getirid. Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde 27 liranın üzerinde tutunmaya devam eden Dolar/TL, bugün 27.28 TL'ye kadar yükseldi.

Dolar/TL saat 10.45 sularında anlık olarka ise 27.22 TL'den seyretmeye devam ediyor.  

GRAM ALTIN SON İKİ HAFTANIN ZİRVESİNDE

ABD Merkez Bankası FED’in enflasyonu daha yüksek faiz oranlarıyla kontrol altına alacağı beklentisiyle uluslararası piyasalarda 1885 dolar bandına geri çekilen Ons altın, politika yapıcıların parasal sıkılaştırma döngülerinin sonuna yaklaştığı yönündeki iyimserliği yeniden alevlenmesiyle atağa kalktı. Ons altın beş hafta içindeki en büyük günlük yükselişini yaşadı. Ons altın bugün başlayacak Jackson Hole toplantısı öncesinde 1.920 dolar seviyelerinden işlem görüyor.

Gram altın ise resmi olarak 1681 TL'nin üstünde seyrediyor. Bu son iki haftanın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. 9 Ağustos'ta gram altın Ons altındaki düşüşle ekranda 1680 TL'nin altına sarkmıştı. Çeyrek altın fiyatı 2.913 TL, Cumhuriyet altını 11.807 TL ve 22 ayar bileziğin gram fiyatı 1.687 TL’den ekranlara yansıyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...