Dolar ve altın için Fed yeniden sahnede: Piyasalar nasıl tepki verecek? İşte masadaki senaryolar...

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi, Ekonomim
- Güncelleme:
Dolar ve altın için Fed yeniden sahnede: Piyasalar nasıl tepki verecek? İşte masadaki senaryolar...

Ekonomi Haberleri  / Haber Merkezi, Ekonomim

Dolar ve altın fiyatları için kritik gün geldi çattı. ABD Merkez Bankası, piyasaların merakla beklediği faiz kararını bugün açıklıyor. Fed'in güvercin veya şahin hamlesi dolar ve altını nasıl etkileyecek? Ünlü ekonomist Filiz Eryılmaz, masadaki senaryoları açıkladı

Para piyasalarının merakla beklediği gün geldi. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 19 Eylül tarihinde başlayan faiz toplantısı bugün sonuçlanıyor. Fed kararının ardından dolar ve altının nasıl tepki vereceği merak edilmeye dvam ediliyor. İşte olası kararlara göre masadaki senaryolar...

FED BELİRSİZLİĞİ SÜRÜYOR

Fed, Ağustos ayında piyasaların beklentisi dahilinde faizi 25 baz puan artırarak yüzde 5,25'ten yüzde 5,50'ye yükseltmişti. Fed Başkanı Powel toplantının ardından yaptığı konuşmada faiz artışlarının süreceğine ilişkin sinyal verdi. Bu nedenle dün başlayan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısından çıkacak karar oldukça önem taşıyor.

Fed faiz kararını Türkiye saati ile saat 21.00'de açıklayacak. Para politikası kurulu toplantısında faizi sabit bırakacağına kesin gözüyle bakılmasına karşın yılın geri kalanında nasıl bir yol izleyeceğine dair belirsizlik sürüyor. 

Bu nedenle, karar metninde yer alacak ifadeler, toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşma oldukça kritik. Powell'ın bu toplantıda olmasa bile Kasım ayında gerçekleştirecek FOMC toplantısında faiz artışına ilişkin ipuçları verecek. Genel beklenti, Fed’in yıl bitmeden 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapması ve faiz indirimlerine 2024 yılının ikinci yarısından itibaren başlaması. 

Dolar ve altın için Fed yeniden sahnede: Piyasalar nasıl tepki verecek? İşte masadaki senaryolar...

ŞAHİN KARAR, ALTINI BASKILAR

Ünlü ekonomist Filiz Eryılmaz, Fed'in hem şahin hem de güvercin kararına ilişkin masadaki olası senaryoları açıkladı. ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, piyasa beklentilerine göre şahinlik dozu daha yüksek bir Fed olma ihtimalinde piyasaların buna göre fiyatlama yapacağını söyledi. Eryılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Böylesi bir senaryoda dolar endeksi ve ABD 10 yıllık ve 2 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş, hem endeksleri hem de başta altın ve gümüş olmak üzere kıymetli madenleri baskılamaya devam edebilir.

Şahin fiyatlama olması durumunda dolar endeksinde 105.3 direncinin ve yine ABD 10 yıllıklarında 4.33 direncinin kırılıp bu seviyeler üstü tutunma piyasalar üzerindeki baskıyı önemli derecede artırabilir. Bu durumda ons altında, 1900 doların da altına sarkmalar gündeme gelebilir" 

GÜVERCİN HAMLE ALTINDA YENİ REKORLARI GETİRİR

Eryılmaz Fed'in piyasalar tarafından daha güvercin algılanması durumunda altın fiyatlarında yeni rekorların gelebileceğine işaret etti. Eryılmaz, “Fed artık durdu” fiyatlamasının gündeme gelmesi ile dolar endeksinde 103 seviyesine doğru geri çekilme ve yine tahvil getirilerindeki gevşeme ile endekslerde ve kıymetli madenlerde yükseliş ivmesi ve rahatlama görülecektir. Bu durumda ons altın tarafında 1970, sonrası 1990 dolar seviyesine doğru yükselişler görülebilir." ifadelerini kullandı.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Haber Merkezi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...