Dolar tırmanışa geçti, altın ise çakıldı: Altın Uzmanı Şirin Sarı gramda dip noktayı açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Youtube
- Güncelleme:
Dolar tırmanışa geçti, altın ise çakıldı: Altın Uzmanı Şirin Sarı gramda dip noktayı açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Youtube

Dolar hem yurtdışı hem de yurtiçinde yükselişe devam ediyor. Fed'den gelen şahin söylemlerle giderek güçlenen dolar, altını ise baskılıyor. Ons altında 100 dolardan fazla düşüş yaşanırken, gram altında 1600 TL seviyesine çok yaklaştı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, gram altında dip noktayı açıklayarak, rakam verdi.

ABD Merkez Bankası'nın faiz artırma ihtimali giderek artıyor. Fed yetkililerinden üst üste gelen açıklamalarla bu yıl iki faiz artışı yapılabileceğine işaret edildi. Fed'den gelen şahin mesajlar doları şahlandırırken, altın fiyatları ise dibi gördü. Yurtiçinde ise piyasalarda enflasyon rakamları etkili olmaya başladı. İşte piyasalarda son durum...

FED'DEN ÇİFT FAİZ ARTIŞI SİNYALİ

ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımına devam edeceği beklentileriyle ABD doların uluslararası piyasalarda giderek güçlenmesini sağladı. Piyasalar Fed'in indirimine ne zaman başlayacağı merakla beklenirken, Fed yetkilisi ikinci bir faiz artışı sinyali verdi. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaştırılması için bu yıl bir kez daha faiz artırmasının muhtemel olduğunu ve ardından faizin bir süre daha yüksek seviyelerde tutması gerekeceğini söyledi.

DOLAR ULUSLARARASI PİYASALARDA ŞAHLANDI

Eylül ayında son 10 ayın zirvesinden gelen kısmi geri çekilme sonrası hızlı toparlanan dolar endeksinde pozitif seyri devam ediyor. 105,6 seviyesine kadar gerileyen endeks, bu hafta yeniden yükselişe geçti. Dolar endeksi salı günü kazançlarını 107 seviyesinin üzerine çıkararak geçen yılın Kasım ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. 

Dolar tırmanışa geçti, altın ise çakıldı: Altın Uzmanı Şirin Sarı gramda dip noktayı açıkladı

DOLAR TL SON BİR AYIN ZİRVESİNDE

Ağustos ayında Merkez Bankası'nın sürpriz faiz kararıyla yüzde 7 düşüş yaşayan Dolar/TL, Eylül ayında piyasalarla aynı doğrultuda gelen faiz kararının ardından yükselişini sürdürüyor. Dünkü işlemlerde 27.7295 ile yeni rekor seviyeyi test ettikten sonra 27,40'a düşen Dolar/TL, enflasyon verileri öncesinde 27.50 TL'yi aştı. 

TÜİK enflasyon verileri öncesinde İstanbul serbest piyasada 27,5240 TL'den fiyatlanan dolar, 27.50 TL'nin üstünde fiyatlanmaya devam ediyor. Euro/TL ise 28.87 TL'den fiyatlanıyor.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

ALTIN FİYATLARI DİBİ GÖRDÜ

Dolar uluslararası piyasalarda şahlanırken, altın ve gümüş başta olmak üzere emtia fiyatları güçlü bir şekilde baskılandı. Fed yetkililerinin şahin tonları, ABD 10 yıllık tahvil getirilerini 16 yılın en yüksek seviyesine taşınması, otomotiv şirketlerindeki grevler ve petrol fiyatlarının 100 dolara dayanması, altın fiyatlarındaki baskıyı artıdı. Yatırımcıların yeni güvenilir limanı dolar olurken Ons altın son 7 ayın dibine indi. Dünkü işlemlerde 1815 dolara kadar gerileyerek 7 ayın en düşük seviyesini kaydeden Ons altında endişeler giderek büyüyor. 

Anlık olarak altın 1828.98 dolardan işlem görüyor.

Dolar tırmanışa geçti, altın ise çakıldı: Altın Uzmanı Şirin Sarı gramda dip noktayı açıkladı

GRAM ALTIN SERT DÜŞÜŞTE

Ons altındaki düşüşten nasibini alan gram altında haftalık kayıp yüzde 3.56'yı buldu. Dolar kuru yükselişini sürdürürken, gram altın 1610,37 liraya kadar geriledi. Günün kapanışını ise 1613,49 liradan gerçekleştiren gram altın, enflasyon verileri sonrasında 1616 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ekranda yaşanan düşüşün aksine serbest piyasada 1700 TL'nin altına inmeyen gram altın, Kapalı Çarşı'da uzun zamanın ardından kritik seviyenin altına indi. Kapalı Çarşı'da gram altın 1.681 TL'den işlem görüyor.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

ALTIN ŞUANDA ÇOK KIRILGAN

Altın fiyatlarında yaşanan düşüş sonrasında piyasa uzmanı Şirin Sarı'dan dikkat çeken analiz geldi. Piyasanın risk iştahı yüksek olduğuna işaret eden Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Şirin Sarı, ons altın, gram altın ve gümüş için rakam verdi.

DİP NOKTALARDAN ALIMLAR ALTINI YUKARI TAŞIYABİLİR

Bir Youtube kanalına konuşan Sarı, "Dolar endeksi yükseldikçe altında baskı sürecektir. Son haftalarda altın çok kırılgan.  Ons altında 1800 dolar ve altını takip ediyoruz. 1750 - 1730 dolar dip seviyesini takipteyiz. ABD'de imalat ve hizmet verilerinde toparlanma gördük. FED'in eli güçlendikçe altın destek bulmaya devam edecek. Dip noktalardan gelecek alımlar ons altını yeniden 1900 seviyesine taşıyabilir. Altın için şu anda 1800-1730 bandı teknik dip nokta. Alım için değerlendirilebilir.  ifadelerini kullandı.

Dolar tırmanışa geçti, altın ise çakıldı: Altın Uzmanı Şirin Sarı gramda dip noktayı açıkladı

GRAM ALTINI PORTFÖYE EKLEMEK İÇİN FIRSAT

Gram altının 1600 TL'nin altına düşmesinin çok zor olduğunu söyleyen Şirin Sarı şu ifadeleri kullandı:

"Gram altında 1600-1700 bandında hareket ediyor. 1700 üstünde yükseliş sürebilir ama 1600'ün altını görmek çok zor. Yatay hareketi izlemekte fayda var. Hem dolar hem de ons altından etkilenen gram altını bir miktar portföye eklemek için fırsat olarak görülebilir."

GÜMÜŞTE ALTINDAN BAĞIMSIZ REKOR

Son dönemde altına rakip olarak çıkan gümüş için yorumda bulunan Sarı, "Gümüş tamamen Çin ile bağlantılı. Çin'de yeniden toparlanma ve yeşil enerjiye talep olduğu sürece gümüşte yükseliş olacaktır. Gümüş dünyanın en önemli iletkenkerinden, elektrikki aravmclarda ciddi anlamda kullanımı söz konusu. Altına bağlı olarak şuanda yatay süreç görüyoruz. İlerleyen dönemde altından bağımsız olarak Ons gümüş 24-25 dolar seviyesinde hareket görebiliriz" dedi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Youtube
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...