Dolar seçimle çok büyük güç kazanacak! JP Morgan'dan çarpıcı analiz geldi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dolar seçimle çok büyük güç kazanacak! JP Morgan'dan çarpıcı analiz geldi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Küresel piyasalarda dolar Fed'in faiz artışına son verdiği düşüncesiyle kan kaybediyor. Son 3 ayın en düşük seviyesini gören dolar için JP Morgan'dan dikkat çeken analiz geldi. Seçime işaret eden Morgan, yükseliş için tarih verdi

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahin politikalarının sonuna geldiğine yönelik beklentiler güçlenmeye devam ederken, dolar tüm emtialar karşısında değer kaybını artırdı. Altın Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıkarken, dolar endeksi son 3 ayın en düşük seviyesin geriledi. Euro ise güç kazanmaya devam ediyor. Dolar'da yaşanan düşüşün ardından ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'dan dikkat çeken analiz geldi. Morgan dolarda yeniden yükseliş için tarih verdi.

DOLAR SON 3 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Enflasyonda yüzde 2 hedefi için politika faizini son 22 yılın zirvesinde tutmaya devam eden Fed’in faiz artışına son verdiği beklentileriyle 105 seviyenin altına gerileyen Dolar endeksi, düşüşünü sürdürüyor. Fed üyelerinin açıklamaları aralık ayında da faiz artışı olmayabileceği beklentilerini destekledi, dolar ve ABD tahvil getirileri düştü.

Hafta başında 103 puan sınırında işlem gören dolar endeksi Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü yapacağı konuşma ve Bej Kitap raporundan önce 103 puanın altına sarktı. Endeks yeni günde yüzde 0.12 düşüşle 102,62 puandan işlem görüyor. 2 yıllık ABD tahvil getirisi Salı günü 15 baz puan düşerek yüzde 4,7342’den kapandıktan sonra bu sabah yüzde 4,70’lere kadar indi. 5 yıllık ABD tahvil getirisinin hafta başından bu yana yaşadığı düşüş 24 baz puana yaklaşırken, 10 yıllık ABD tahvil getirisi ay süreçte yaklaşık 17 baz puan düştü.

DOLAR BIDEN-TRUMP ÇEKİŞMESİNDEN GÜÇ KAZANACAK

JP Morgan’a göre, dolar, ABD Başkanı Joe Biden ile eski Başkan Donald Trump arasında yaşanacak ve bir ticaret savaşı ihtimalini artıracak olan 2024 seçimden kazançlı çıkmaya hazırlanıyor.

Bloomberg'in aktardığına göre aralarında Meera Chandan ve Patrick Locke’un da bulunduğu JP Morgan Döviz stratejistleri 27 Kasım tarihli bir notta, korumacı Trump’ın Cumhuriyetçi adaylar arasında sahip olduğu hakim liderlik göz önüne alındığında yatırımcıların, potansiyel ticaret tarifelerinin para birimleri üzerindeki etkisine odaklanması gerektiğini yazdı.

Stratejistler, “Yenilenen tarife riski dolar açısından pozitif olacak. Çin yuanına odaklanma devam edecek olsa da, diğer para birimlerine daha doğrudan genişleme alanı var” değerlendirmesinde bulundu. JPMorgan, seçime bir yıl kala, “mevcut oy tablosu korunursa” Biden-Trump eşleşmesinin muhtemel olduğunu belirtiyor.

Stratejistler ayrıca Biden döneminde selefi Trump’tan miras kalan tarifelerin “büyük ölçüde yürürlükte kaldığına” dikkat çekiyor. JP Morgan’a göre, ABD’nin Çin dışındaki ülkelere ve ticaret bloklarına (Avrupa, Meksika ve daha geniş anlamda Asya gibi) yönelik ekonomik tarifelerinin gelecekte genişletilmesi, doların gücü üzerinde çok büyük bir etkiye sahip olacak.

Stratejistler, genişleyen ticaret savaşının konjonktürel ve büyümeye duyarlı para birimleri üzerinde baskı yaratması nedeniyle, dünya genelinde yüzde 10’luk bir gümrük vergisinin doların ticaret ağırlıklı değerini yüzde 4 ila yüzde 6 oranında artırabileceğini öngördü.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...