Dolar rekora koştu borsa '8 Haziran'a döndü

Dolar rekora koştu borsa '8 Haziran'a döndü

Ekonomi Haberleri

En son genel seçimlerin ardından 75 bin sınırına kadar gerileyen borsa, dün yeniden bu seviyeleri test etti. Dolar ise 2.83'e dayanarak rekor kırdı

Türkiye'de 7 Haziran'dan sonra ekonomiyi de meşgul eden "yeni hükümet kurma" çalışmalarından sonuç çıkmaması piyasada sert tepkiyle karşılaştı. Zaman zaman "koalisyon hükümetinin kurulacağına" dair izlenimlerle nefes alan piyasalar, 'yeniden seçim' ihtimalinin ardından sarsıldı. 8 Haziran sabahı 75 bin sınırına kadar gerileyen borsa endeksi, dün de 75.800'e kadar inerek bu seviyelere yaklaştı. Borsa, 8 Haziran'daki şokun ardından 25 Haziran'da 84.529'a kadar tırmanmıştı. O tarihten bugüne kadar yaşanan değer kaybı yüzde 11'e yaklaştı. Genel seçimlerinden ardından 2.8080 ile tarihî zirvesini gören dolar ise, dün 2.83 sınırına kadar yükseldi. Dolar, 14 Temmuz'da 2.6250'ye kadar düşmüştü. Böylece dolar bir ayda yüzde 7.5 değer kazandı. Gösterilen ilk tepkilerden sonra ise piyasa sakinleşti. Borsa, gelen tepki alımlarıyla 77.086'dan kapandı. Dolar da yeniden 2.82'nin altına geldi.

ANKETLER İZLENECEK
Erken seçime gidilmesi halinde yapılacak anketler piyasaya yön verecek. AK Parti'nin yeniden "tek parti hükümeti kurma" ihtimali ağırlık kazanırsa, borsanın bu beklenti ile yükselişe geçmesi bekleniyor. Analistler, BIST 100 endeksinde 75 bin desteğinin kritik oluduğunu, buranın kırılması halinde 72-73 bin bandına doğru bir çekilmenin yaşanabileceği uyarısında bulunuyor. Dolarda ise sadece iç siyasi gelişmeler değil, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz politikasına dair gelişmeler belirleyici olacak. FED'in eylül ayında "küçük adımlarla" faiz artışını başlatması bekleniyor. Bu beklenti, doların 2.75 desteğinin altına düşmesine engel oluyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...