Dolar kuru ok gibi geriliyor: Merkez Bankası faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Dolar kuru ok gibi geriliyor: Merkez Bankası faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası bugün piyasaları yakından ilgilendiren faiz kararını açıklıyor. 3 faktör nedeniyle rekor üstüne rekor kıran dolar kuru karar öncesinde ok gibi gerilmeye başladı. İşte Merkez Bankası faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) bugün Temmuz ayı için uygulanacak politika faizi kararına imza atacak. Kritik karar öncesinde tahminlerin beklentilerin altında kalması döviz ve emita fiyatlarında yükselişlere yol açtı. Gram altın 1700 TL'yi, Dolar 27 TL'yi, Euro ise 30 TL'yi aşarak tarihi zirveyi gördü. Dolar kuru karar öncesinde yeniden düşüşe geçti. İşte Merkez Bankası faiz kararı öncesi döviz kurlarında son durum...

PİYASALARIN GÖZÜ FAİZ KARARLARINDA

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8,50 seviyesinden 650 baz puanlık artış ile yüzde 15 seviyesine yükseltti. Bugün saat 14:00'da toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Temmuz ayı için uygulanacak politika faizi kararına imza atacak. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın 500 baz puan artırarak politika faizini yüzde 20,00'ye çekeceği yönünde ortak görüşe sahip.

DOLAR REKOR ÜSTÜNE REKOR KIRDI

Merkez Bankası'nın Haziran ayı faiz kararının ardından 26 TL'yi aşan Dolar/TL, bankanın Temmuz ayında faiz kararının tahminlerin altında kalacağı beklentisiyle 27 TL'yi aştı. 

Salı günü öğle saatlerinden sonra 27.57 TL'yi görerek tarihi zirvesini gören Dolar/TL,  Çarşamba günü yüzde 0,5 azalışla 26,7888’den kapanış yaptı. Yeniden 27 TL'nin altına sarkan dolar kuru Merkez Bankası'nın kararını açıklayacağı yeni güne 26,86 TL'den başladı. Dolar, saat 11.00’te yüzde 0,5 artışla 26.93 TL'den işlem görüyor.

DOLARIN ARTMASININ 3 NEDENİ

Bu yıl yüzde 44 kazandıran dolar kurunun artmasında 3 nedeni var. Ekonomi gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre dolar kurunda, Türk Lirası'nda yaşanan likidite bolluğu, Mevduat faizlerinin yüzde 30'un altına inmesi, ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminden dönüşlerde dövize yönelimler nedeniyle son dönemde artış yaşandı.

EURO 30 TL'NİN ÜSTÜNDE

Dolara kıyasla en çok kazandıran döviz olan Euro, ilk kez 30 TL'nin üstünü gördü. Euro, son kapanışını 30,00 seviyesinden yaptıktan sonra 30,1350 liradan güne başladı. Saat 10.00’da yüzde 0,74 artışla 30,23’ten işlem görüyor. Sene başından bu yana yüzde 51 oranında artan Euro, sadece son bir hafta içinde yüzde 4’ten fazla yükseldi. 19 Temmuz işlemlerinde 30,75 ile tüm zamanların zirvesini kaydetti.

GÜNCEL DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...